GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banka Slovenije povećava udjel ulaganja u održive obveznice

Banka Slovenije povećava udjel ulaganja u održive obveznice
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2023 / 17:34
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Banka Slovenije povećala je udio ulaganja u zelene, socijalne i održive obveznice u posljednjih pet godina za šest postotnih bodova na sedam posto, odnosno za gotovo 280 milijuna eura, objavila je danas banka. Također, u budućnosti planiraju povećati svoj udio u takvim obveznicama, ističu.

Kako je Banka Slovenije napisala u prvoj objavi klimatskih informacija o vlastitim financijskim ulaganjima, žele učiniti korak prema većoj transparentnosti glede klimatskih rizika i prilika u kontekstu vlastitih financijskih ulaganja, a ujedno povećati svijest javnosti i razumijevanje. U tu je svrhu u okviru Eurosustava razvijen izvještajni okvir koji je dodatno nadograđen u Banki Slovenije.

„Dugi niz godina slijedimo društveno odgovoran i održiv investicijski okvir za upravljanje vlastitim financijskim ulaganjima. Uz praktički nepromijenjeni obujam vlastitih investicija vrijednih oko 3,8 milijardi eura na kraju 2022. godine, značajno smo povećali ulaganja u zelene, socijalne i održive obveznice", istaknuli su.

Od 2018., kada su iznosila 32 milijuna eura, ili manje od jedan posto svih njihovih ulaganja, do kraja 2022. porasla su na gotovo 280 milijuna eura, odnosno na više od sedam posto financijskih ulaganja. Najveći udio imaju zelene obveznice s gotovo 70 posto, zatim društvene obveznice s 26 posto udjela te održive obveznice s četiri posto.

Istodobno, od 2020. godine pojedina društva isključena su s liste prikladnih izdavatelja korporativnih obveznica. Riječ je o tvrtkama iz duhanske industrije, industrije vezane uz oružje, te one koje su povezane s korupcijom, nanošenjem velike štete okolišu ili kršenjem ljudskih prava.

„U skladu sa strategijom klimatske neutralnosti EU-a, naš dugoročni cilj je da se do 2050. u sklopu vlastitih ulaganja što više približimo nultoj neto emisiji stakleničkih plinova. I ubuduće ćemo nastojati postupno poboljšavati klimatske pokazatelje naših financijskih ulaganja", istaknuli su.

U sklopu tih napora žele povećati ulaganja u zelene, društvene i održive obveznice na najmanje 400 milijuna eura do kraja 2025. godine i "značajno smanjiti" ugljični otisak svojih ulaganja u izdavatelje iz privatnog sektora. “To ćemo postići značajnim pooštravanjem kriterija za stavljanje tvrtki na listu prihvatljivih izdavatelja nefinancijskog duga te određivanjem strategija za smanjenje emisija stakleničkih plinova u okviru naših ostalih ulaganja u izdavatelje iz privatnog sektora”, dodali su. .

Tagovi: Banka Slovenije, održive obveznice
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE