GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bank of England jača hitne poticaje kako bi ublažila tržišna previranja

Bank of England jača hitne poticaje kako bi ublažila tržišna previranja
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2022 / 10:34
Autor: SEEbiz / CNBC
LONDON - Bank of England u ponedjeljak je najavila daljnje mjere za osiguranje financijske stabilnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu, nadovezujući se na svoju intervenciju na dugotrajnom tržištu obveznica.

Odbor za financijsku stabilnost banke 28. rujna najavio je dvotjedni program hitne kupnje dugoročnih državnih obveznica Ujedinjenog Kraljevstva — poznatih kao "giltovi" — kako bi se uspostavio red na tržištima i zaštitili investicijski fondovi vođeni obvezama (LDI) od neizbježnog kolapsa.

Središnja banka objavila je u ponedjeljak da će uvesti daljnje mjere kako bi osigurala "uredni završetak" svoje sheme kupnje 14. listopada, uključujući povećanje veličine svojih dnevnih aukcija kako bi se omogućio prostor za kupnju zlata prije roka u petak.

“Do danas je Banka provela osam dnevnih aukcija, nudeći kupnju do 40 milijardi funti, te je kupila obveznice u vrijednosti od oko 5 milijardi funti. Banka je spremna upotrijebiti ovaj neiskorišteni kapacitet kako bi povećala maksimalnu veličinu preostalih pet dražbi iznad trenutne razine do 5 milijardi funti u svakoj dražbi”, rekla je Banka u priopćenju od ponedjeljka.

Ograničenje dražbe bit će potvrđeno svakog jutra u 9 sati po lokalnom vremenu, a u ponedjeljak je postavljeno na 10 milijardi funti (11 milijardi dolara).

Banka će također pokrenuti privremeni prošireni repo instrument kolaterala (TECRF), koji će bankama omogućiti da ublaže pritiske likvidnosti na sredstva klijenata upletene u nedavne nestabilnosti tržišta. Nakon prošlomjesečnog skoka bez presedana u prinosima nazimica, LDI-ovi - koji drže značajne količine nazimica i većinom su u vlasništvu mirovinskih shema s konačnom plaćom - primali su zahtjeve za maržom od zajmodavaca.

Margin call je zahtjev brokera za povećanjem kapitala na računu kada njegova vrijednost padne ispod brokerovog potrebnog iznosa.

TECRF će omogućiti bankama da vode ono što je Banka nazvala "operacijama osiguranja likvidnosti", koje će trajati nakon roka u petak i smanjiti pritiske na LDI sredstva klijenata.

Tagovi: Bank of England, tržište obveznica, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE