GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bank of England jača hitne poticaje kako bi ublažila tržišna previranja

Bank of England jača hitne poticaje kako bi ublažila tržišna previranja
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2022 / 10:34
Autor: SEEbiz / CNBC
LONDON - Bank of England u ponedjeljak je najavila daljnje mjere za osiguranje financijske stabilnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu, nadovezujući se na svoju intervenciju na dugotrajnom tržištu obveznica.

Odbor za financijsku stabilnost banke 28. rujna najavio je dvotjedni program hitne kupnje dugoročnih državnih obveznica Ujedinjenog Kraljevstva — poznatih kao "giltovi" — kako bi se uspostavio red na tržištima i zaštitili investicijski fondovi vođeni obvezama (LDI) od neizbježnog kolapsa.

Središnja banka objavila je u ponedjeljak da će uvesti daljnje mjere kako bi osigurala "uredni završetak" svoje sheme kupnje 14. listopada, uključujući povećanje veličine svojih dnevnih aukcija kako bi se omogućio prostor za kupnju zlata prije roka u petak.

“Do danas je Banka provela osam dnevnih aukcija, nudeći kupnju do 40 milijardi funti, te je kupila obveznice u vrijednosti od oko 5 milijardi funti. Banka je spremna upotrijebiti ovaj neiskorišteni kapacitet kako bi povećala maksimalnu veličinu preostalih pet dražbi iznad trenutne razine do 5 milijardi funti u svakoj dražbi”, rekla je Banka u priopćenju od ponedjeljka.

Ograničenje dražbe bit će potvrđeno svakog jutra u 9 sati po lokalnom vremenu, a u ponedjeljak je postavljeno na 10 milijardi funti (11 milijardi dolara).

Banka će također pokrenuti privremeni prošireni repo instrument kolaterala (TECRF), koji će bankama omogućiti da ublaže pritiske likvidnosti na sredstva klijenata upletene u nedavne nestabilnosti tržišta. Nakon prošlomjesečnog skoka bez presedana u prinosima nazimica, LDI-ovi - koji drže značajne količine nazimica i većinom su u vlasništvu mirovinskih shema s konačnom plaćom - primali su zahtjeve za maržom od zajmodavaca.

Margin call je zahtjev brokera za povećanjem kapitala na računu kada njegova vrijednost padne ispod brokerovog potrebnog iznosa.

TECRF će omogućiti bankama da vode ono što je Banka nazvala "operacijama osiguranja likvidnosti", koje će trajati nakon roka u petak i smanjiti pritiske na LDI sredstva klijenata.

Tagovi: Bank of England, tržište obveznica, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Ministarstvo financija izdaje narodnu obveznicu
OBVEZNICE
Ministarstvo financija izdaje narodnu obveznicu
ZAGREB - Ono što je propustio napraviti bivši ministar financija Zdravko Marić, sad će učiniti ministar Marko Primorac: Hrvatska konačno izdaje „narodnu“ obveznicu, piše u utorak Večernji list.
Tržišta sada pozitivno reagiraju na vijesti o vojnoj pomoći Ukrajini
SIGNALI
Tržišta sada pozitivno reagiraju na vijesti o vojnoj pomoći Ukrajini
FRANKFURT - Glavna financijska i robna tržišta u Europi i SAD-u reagiraju na vijesti o zapadnoj vojnoj pomoći Ukrajini sada sasvim drugačije nego što su to činile u ranoj fazi rata, prema novoj studiji.
Bijela lista trgovaca u funkciji od idućeg tjedna
POSKUPLJENJA
Bijela lista trgovaca u funkciji od idućeg tjedna
ZAGREB - Bijela lista trgovaca napokon bi početkom veljače trebala postati stvarnost.
Fed pred novim povećanjem kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
Fed pred novim povećanjem kamatnih stopa
WASHINGTON - Očekuje se da će Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi onovno podići ključnu kamatnu stopu nakon prvog ovogodišnjeg sastanka koji će započeti danas i završiti u srijedu tiskovnom konferencijom predsjednika Federalnih rezervi Jeromea Powella.
Azijska tržišta: Indeksi većinom pali, u Kini optimizam
OPREZ
Azijska tržišta: Indeksi većinom pali, u Kini optimizam
ŠANGAJ - Azijski su indeksi oslabili drugi dan zaredom jer su ulagači nesigurni uoči odluka o kamatama nekoliko velikih središnjih banaka, ali i objava niza kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE