GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine

Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 17:33
Autor: SEEbiz / Tanjug
NEW YORK - Postupni porast deficita potražnje i opskrbe mogao bi dovesti do globalne nestašice bakra, što će za četiri godine povisiti cijenu "crvenog metala" na 20.000 američkih dolara po metričkoj toni, prema analizi Bank of America ( BofA).

Zalihe bakra izmjerene u tonama trenutno su na razinama zabilježenima prije 15 godina i dovoljne su za pokrivanje samo tri tjedna potražnje, kaže Michael Widmer, strateg robnih tržišta u drugoj najvećoj američkoj banci, u analizi u koju je CNBC imao uvid.

"S tim u vezi predviđamo deficit na tržištu bakra i daljnji pad zaliha ove i sljedeće godine", rekao je analitičar.

Dodaje da sa zalihama koje su blizu točke kada je moguća velika volatilnost vremenskog raspona cijena postoji rizik da će spot cijena premašiti terminsku cijenu.

Porast volatilnosti kao rezultat pada zaliha nije bez presedana, ističe Widmer, napominjući da je tijekom 2006./07. U skladištima Londonske burze metala nedostajalo nikla. To je izazvalo skok cijena nikla za više od 300 posto.

BofA procjenjuje da će cijene bakra skočiti na 13.000 američkih dolara po toni u sljedećim godinama, nakon što su prošlog tjedna prvi put u gotovo 10 godina dosegle 10.000 dolara.

"Ako se ne ispune naša očekivanja o povećanju ponude ovog materijala na sekundarnom, netransparentnom tržištu, zalihe bi se mogle potrošiti u sljedeće tri godine, što bi dovelo do još oštrijeg skoka cijena 'red metala' do preko 20.000 dolara po toni ", zaključio je. Vidmer.

Visoke cijene bakra dodatno podržavaju slabiji dolar i sve veći zaokret gospodarstava prema zelenoj infrastrukturi, smatra David Neuhauser, osnivač i izvršni direktor američkog hedge fonda Livermore Partners.

"Mislim da je bakar" nova nafta "i ima nevjerojatne šanse u sljedećih pet do deset godina, s potencijalom da dosegne 20.000 dolara po metričkoj toni", rekao je Neuhauser za CNBC.

Tagovi: Bank of America, bakar, nafta, sirovine, nikl
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Rast indeksa i pad prometa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa i pad prometa
ZAGREB - Glavni dionički indeksi zagrebačke burze (ZSE) u utorak su porasli, no promet je u odnosu na ponedjeljak pao, kao i broj dionica s milijunskim prometom kojih je bilo tri.
UNWTO i ECTAA: Ograničenja putovanja ne funkcioniraju, treba ih ublažiti ili ukinuti
PUTOVANJA
UNWTO i ECTAA: Ograničenja putovanja ne funkcioniraju, treba ih ublažiti ili ukinuti
ZAGREB - Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Europsko udruženja putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) upozorile su u utorak da ograničenja putovanja ne funkcioniraju i ne pridonose nikome, tražeći ukidanje ili ublažavanje tih mjera, uz ujednačavanje pravila putovanja, izvijestili su iz UNWTO-a i ECTAA-e.
Dolar ojačao; u fokusu geopolitičke napetosti i Fed
FOREX
Dolar ojačao; u fokusu geopolitičke napetosti i Fed
LONDON - Dolar je ojačao u utorak prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima u uvjetima većeg zazora od rizika zbog jačanja napetosti između Rusije i Zapada u vezi Ukrajine, dok investitori čekaju poruke sa sjednice američkog Feda.
Ruska središnja banka obustavila kupnju deviza
POTEZI
Ruska središnja banka obustavila kupnju deviza
MOSKVA - Ruska središnja banka obustavila je kupnju stranih valuta kako bi ublažila nestabilnost na financijskim tržištima u uvjetima oslabljenog rublja i napetosti vezanih uz Ukrajinu.
Umreženost i kvaliteta upravljanja u turizmu nezadovoljavajući
ISTRAŽIVANJE
Umreženost i kvaliteta upravljanja u turizmu nezadovoljavajući
ZAGREB - Stanovnici Hrvatske većinom smatraju da su umreženost turizma i ostalog gospodarstva, kvaliteta upravljanja turizmom i uključenost stanovništva u njegov razvoj nezadovoljavajući, ali i da turizam nema puno negativnih učinaka, pokazalo je uz ostalo istraživanje Ministarstva turizma i sporta (MINTS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE