GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine

Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 17:33
Autor: SEEbiz / Tanjug
NEW YORK - Postupni porast deficita potražnje i opskrbe mogao bi dovesti do globalne nestašice bakra, što će za četiri godine povisiti cijenu "crvenog metala" na 20.000 američkih dolara po metričkoj toni, prema analizi Bank of America ( BofA).

Zalihe bakra izmjerene u tonama trenutno su na razinama zabilježenima prije 15 godina i dovoljne su za pokrivanje samo tri tjedna potražnje, kaže Michael Widmer, strateg robnih tržišta u drugoj najvećoj američkoj banci, u analizi u koju je CNBC imao uvid.

"S tim u vezi predviđamo deficit na tržištu bakra i daljnji pad zaliha ove i sljedeće godine", rekao je analitičar.

Dodaje da sa zalihama koje su blizu točke kada je moguća velika volatilnost vremenskog raspona cijena postoji rizik da će spot cijena premašiti terminsku cijenu.

Porast volatilnosti kao rezultat pada zaliha nije bez presedana, ističe Widmer, napominjući da je tijekom 2006./07. U skladištima Londonske burze metala nedostajalo nikla. To je izazvalo skok cijena nikla za više od 300 posto.

BofA procjenjuje da će cijene bakra skočiti na 13.000 američkih dolara po toni u sljedećim godinama, nakon što su prošlog tjedna prvi put u gotovo 10 godina dosegle 10.000 dolara.

"Ako se ne ispune naša očekivanja o povećanju ponude ovog materijala na sekundarnom, netransparentnom tržištu, zalihe bi se mogle potrošiti u sljedeće tri godine, što bi dovelo do još oštrijeg skoka cijena 'red metala' do preko 20.000 dolara po toni ", zaključio je. Vidmer.

Visoke cijene bakra dodatno podržavaju slabiji dolar i sve veći zaokret gospodarstava prema zelenoj infrastrukturi, smatra David Neuhauser, osnivač i izvršni direktor američkog hedge fonda Livermore Partners.

"Mislim da je bakar" nova nafta "i ima nevjerojatne šanse u sljedećih pet do deset godina, s potencijalom da dosegne 20.000 dolara po metričkoj toni", rekao je Neuhauser za CNBC.

Tagovi: Bank of America, bakar, nafta, sirovine, nikl
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE