GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bandićeve fontane gradi i Tempo koji duguje rekordnih 292 milijuna kuna poreza

Bandićeve fontane gradi i Tempo koji duguje rekordnih 292 milijuna kuna poreza
AFERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.08.2012 / 10:23
Autor: SEEbiz / T-Portal
ZAGREB - Među tvrtkama koje grade tzv. Bandićeve fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu je i Tempo inženjering, sestrinska tvrtka građevinskog poduzeća Tempo koje državi duguje rekordnih 292,2 milijuna kuna poreza.
Za gradsku upravu je sve čisto jer im je, tvrde, Tempo inženjeringa donio potvrdu da nemaju poreznih dugovanja prema državi.

Takav način poslovanja – matica koja je 'klinički mrtva' radi preko sestrinske tvrtke – uobičajena je praksa u Hrvatskoj. Tempo je već odavno trebao biti u stečaju ali država je i u ovom slučaju odlučila zažmiriti.

Što je najluđe upravo je država većinski vlasnik te nekad uspješne građevinske firme. Mirovinski fond drži gotovo 94 posto dionica, Agencija za upravljanje državnom imovinom 1,6 posto dionica, u rukama radnika je 4,4 posto, a još nešto sitno imaju i ratni vojni invalidi.

Račun Tempa d.d. blokiran je konstantno više od godinu i pol dana. Prošle godine imali su gubitak od 38,1 milijuna kuna. Nepokriveni gubitak iz prethodnih godina iznosi 236 milijuna kuna dok im je temeljni kapital samo 60,7 milijuna kuna.

Tvrtka se našla na koljenima i zbog činjenice da im potraživanja prema kupcima premašuju 300 milijuna kuna. Kako bi to riješili s Vladom su govorili pribijanje dugova kroz preuzimanje potraživanja ili uzimanje povoljnih kredita preko HBOR-a.

Tempo ima više od 250 zaposlenih a od 2004. uprava provodi program restrukturiranja. Za Jutarnji list predsjednik Uprave Zvonimir Pogačić je rekao kako će se dug prema državi rješavati sukcesivno jer tvrtka ima značajno veću imovinu i potraživanja.

U Libiji su, kaže Pogačić, izgradili 2800 stanova za što sad potražuju 16 milijuna dolara.

Za radove na Bandićevoj fontani Tempo inženjering se javio kao podizvođač zajedno s tvrtkama Mešić-com i Pionir. Iz Grada su nam potvrdili da im je sredinom studenog prošle godine iz Tempo inženjeringa stigla potvrda da nemaju poreznih dugovanja prema državi.

Tagovi: Milan Bandić, Bandićeve fontane, Tempo inženjering, Tempo, Porezna uprava, Zvonimir Pogačić, HBOR
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
RASPRODAJA
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
NEW YORK - Bitcoin se u nedjelju srušio više od dvanaest posto i pao na najnižu razinu u tri tjedna. Bio je to i najteži dnevni pad bitcoina u dva mjeseca.
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
PRODAJA
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
NEW YORK - Glavni izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong prodao je dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine.
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
PUTOVANJA
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
LONDON - Sjedinjene Američke Države, Gibraltar, Izrael i Island naći će se na 'zelenoj' listi osam zemalja ili teritorija koje britanska vlada planira označiti sigurnima za putovanja od 17. svibnja, prema istraživanju koje je naručio tamošnji sektor putovanja.
Bitcoin potonuo dvanaest posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo dvanaest posto
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta potonula je čak dvanaest posto u nedjelju ujutro.
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
UZLET
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
LJUBLJANA - Glavni ljubljanski indeks SBITOP ove je godine već zabilježio 16 posto rasta, a dionice Krke vratile su se na razinu iznad 100 eura prvi put od svibnja 2008.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE