GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bandić tužio Milanovića za klevetu, ali je zahtjev poslao na pogrešnu adresu

Bandić tužio Milanovića za klevetu, ali je zahtjev poslao na pogrešnu adresu
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2013 / 09:49
Autor: SEEbiz / Jutarnji.hr
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba protiv predsjednika Vlade RH. Milan Bandić protiv Zorana Milanovića. Zapravo, to i nije novost.

Novost je, međutim, da bi se dvojica nekadašnjih stranačkih kolega mogla naći na suprotnim stanama na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Naime, gradonačelnik Bandić tužio je premijera Milanovića za kaznena djela klevete i uvrede jer je, kako smatra, u svojim istupima nakon prvog i drugog kruga lokalnih izbora iznio protiv njega neistine koje mogu štetiti časti i ugledu.

Međutim, Općinski kazneni sud zasad je samo zaprimio Bandićevu privatnu tužbu te je signiran kazneni predmet, ali za početak suđenja nisu ispunjene formalne pretpostavke jer tuženi predsjednik Vlade uživa imunitet od kaznenog progona, piše Jutarnji list. Stoga je privatni tužitelj Bandić zatražio od saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva odobrenje za kazneni progon šefa Vlade. MIP je taj zahtjev zaprimio, ali, prema dostupnim podacima o radu tog povjerenstva, o njemu zasad nije raspravljao. No, Bandić je svoj zahtjev za skidanje imuniteta Milanoviću uputio na krivu adresu - umjesto Saboru, trebao se obratiti Vladi čiji je Milanović član.

Premijer, pak, sudski poziv može mirno čekati jer ga kao člana Vlade zakon štiti od kaznenog progona za neka kaznena djela, među kojima je i kleveta. Članak 34. Zakona o Vladi jasno propisuje: protiv člana Vlade ne može se voditi kazneni postupak za vrijeme trajanja mandata zbog kaznenog djela za koje je zapriječena kazna zatvora do pet godina, bez odobrenja Vlade.To znači da Milanović, dok je član Vlade, neće biti pozvan na kaznenu odgovornost za spomenuta kaznena djela u koja zasigurno spada i kleveta.

Privatnu tužbu protiv Milanovića sastavio je Bandićev punomoćnik, zagrebački odvjetnik Krešimir Krsnik, što je jasno i naznačeno na tužbi zaprimljenoj na sudu. Odvjetnik Krsnik odbio je razgovor o ovoj tužbi. Tužbom se sudu predlaže da premijera Milanovića, zbog više kaznenih djela kleveta i uvreda na štetu Milana Bandića, osudi na novčanu kaznu od ukupno 500 dnevnih dohodaka. Preračuno, s obzirom na mjesečna primanja premijera, radi se o iznosu od gotovo 350.000 kuna. Usto, tužbom se petero novinara i urednika, zbog prenošenja Milanovićevih izjava, tereti za kazneno djelo sramoćenja te je sudu predloženo da se svakome od njih izreče kazna u iznosu od 180 dnevnih dohodaka. Tuženi su Zoran Šprajc, Katarina Periša Čakarun i Nataša Ban Leskovar s HTV-a te Zlatko Crnčec i Branko Mijić iz Novog lista.

Bandić je tužbu podnio uglavnom zbog Milanovićevih izjava u kojima ga povezuje s korupcijom u Zagrebu. Milanović je, komentirajući rezultate prvog izbornog kruga, između ostaloga, rekao: "Ja u tome ne vidim ništa, ali vidim jedan ogroman koruptivni lanac". Ili: "Ono što se dogodilo u Zagrebu, smatram lošim i opasnim, smatram da tu sve smrdi na korupciju", "...ono što je u Zagrebu na djelu zadnje četiri godine, a nažalost i dulje, jedna je klijentelistička ekipa". Pritom je spomenuo kako im je u stranci pao kamen sa srca kada su Bandića izbacili iz SDP-a, kako građani ne razlikuju Bandićevo "često hiperaktivno glavinjanje i poremećaj pažnje" od sistematičnog rada SDP-ova tadašnjeg kandidata Rajka Ostojića.

Nakon drugog kruga i Bandićeve pobjede u Zagrebu Milanović je opet dao sličnu izjavu: "Što se tiče života građana, surađivat ćemo s ljudima koji su izabrani u Gradu Zagrebu, ali, ponavljam, to je klijentelizam i korupcija, i to vrlo nezgodnog tipa..."

Nema dvojbe da Vlada neće dati odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv premijera zbog klevete. Slično je njegova Vlada već učinila lani kada je stigla tužba HDZ-ovca Frane Matušića protiv ministra obrazovanja Željka Jovanovića, i to također za klevetu. Matušić je, naime, tužio Jovanovića jer ga je nazvao dezerterom Domovinskog rata.

Tada je Vlada odbila dati odobrenje da se protiv ministra obrazovanja pokrene kazneni postupak. No, Matušićeva će se tužba, ako je ne povuče, aktivirati kada Jovanovića više ne bude štitio zastupnički imunitet ili onaj koji ima kao član Vlade. Isto vrijedi i za Milanovića. Ako jednoga dana Milanović više ne bude dužnosnik, Bandić će ga moći privesti pred sud. Dosad je samo jedan dužnosnik završio na sudu zbog izgovorene riječi. Bivšeg IDS-ovca Damira Kajina tužio je HTV, i to za naknadu štete, pa se protiv njega vodio postupak unatoč imunitetu.

Kajin je pravomoćno oslobođen. HDZ je, pak, htio pred sud dovesti tadašnjeg SDP-ova zastupnika Jovanovića koji ih je nazvao zločinačkom organizacijom pa su mu skinuli imunitet. Tada se prvi put dogodilo da je neki zastupnik ostao bez imuniteta zbog izjave. No, sudski postupak nije daleko odmakao jer je Jovanović opet osvojio zastupnički mandat, a time i imunitet. HDZ je, čini se, odustao od tužbe jer u Vladu dosad nije stigao nikakav zahtjev za kazneni progon protiv Jovanovića.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović ni u kojem slučaju nema namjeru suditi se s Milanom Bandićem. Ako sud usvoji Bandićevu tužbu, Milanović će iskoristiti imunitet koji dužnosnike štiti u ovakvim situacijama.

- Ovo je klasičan primjer koji pokazuje koliko je važan institut imuniteta koji štiti od toga da ama baš svatko može tužiti premijera ili ministre. Posve je nevjerojatno da tužbe podiže Milan Bandić koji je upetljan u bezbroj afera i postoji niz slučajeva vezanih za njega, koji ukazuju na korupciju. Ne pada nam na pamet da se na sudu branimo od optužbi iza kojih je takva osoba - reagirala je osoba iz vrha Vlade u razgovoru za Jutarnji list. U Vladi o Bandiću misle sve najgore, i to se osjetilo i u razgovoru s ovim političarom.

Tagovi: Milan Bandić, Zoran Milanović, Krešimir Krsnik, Zlatko Crnčec, Zoran Šprajc, Vlada RH
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi u petak su blago kliznuli, uz pojačani promet jer su investitori pojačano trgovali s dionicama kompanija koje su objavile financijska izvješća.
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
BEOGRAD - Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je oporavak prometa, najvećim delom generisan na MTP tržištu prodajom akcija fabrike vijaka i delova za šinskih vozila MIN DIV iz Svrljiga, dok su berzanski indeksi stagnirali drugi dan uzastopno.
Europske burze pale s rekordnih razina
PAD
Europske burze pale s rekordnih razina
LONDON – Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale s rekordnih razina jer ulagače zabrinjava pad kineskih tržišta i širenje delta varijante koronavirusa.
Oštar pad na azijskim tržištima
PAD
Oštar pad na azijskim tržištima
TOKIO - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica znatno pale, ponajviše na kineskim tržištima, pa je MSCI indeks na putu najvećeg mjesečnog gubitka od zatvaranja gospodarstava zbog pandemije koronavirusa u ožujku prošle godine.
Dobri rezultati kompanija podržali Wall Street
RAST
Dobri rezultati kompanija podržali Wall Street
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija i solidnom, premda usporenom, rastu američkog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE