GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bandić i Barišić protiv poskupljenja grijanja

Bandić i Barišić protiv poskupljenja grijanja
PROTIVLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2012 / 14:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić neće prihvatiti HEP-ov zahtjev za poskupljenjem grijanja, a i velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić najavio je da će pozvati Gradsko vijeće da odbije zahtjev.
Iz HEP-a su jučer potvrdili da su zahtjev za poskupljenjem grijanja za gotovo 37 posto uputili lokalnim vlastima u Zagrebu, Velikoj Gorici, Sisku, Zaprešiću, Samoboru i Osijeku.

Iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika priopćeno je da gradonačelnik ima ovlast i nadležnost za neprihvaćanje prijedloga, odnosno stavljanje veta na takav prijedlog, te da će gradonačelnik to pravo i iskoristiti.

"Ovakav veto gradonačelnik će iskoristiti jer se tek po provedbi depolitizacije svih upravljačkih funkcija u takvim javnim službama i nakon toga provedenim restrukturiranjem i reorganizacijom u dijelu kapaciteta kojima raspolažu ta javna poduzeća, može govoriti o eventualnoj korekciji cijena, pa tako i usluge grijanja, iskazujući pritom obzir prema građanima koji dnevno žive podnoseći sve posljedice kriznih i recesijskih uvjeta", stoji u priopćenju Bandićevog ureda.

Iz tog ureda podsjećaju da vlada stalno ističe i promovira restrukturiranje javnih poduzeća koja pružaju usluge građanima, upravo radi kontrole kvalitete i cijena usluga.

"Taj program odnosi se i na grad Zagreb, kao i na sva javna poduzeća u sastavu Zagrebačkog holdinga, uključujući poduzeća koja najavljuju poskupljenje, pa tako i HEP Toplinarstvo koje je najavilo poskupljenje za 37 posto kako se to u medijima prenosi", stoji u priopćenju.

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić također je protiv poskupljenja grijanja i smatra da je HEP-ov zahtjev neopravdan.

"Odluku o tome donosi Gradsko vijeće i ja ih pozivam da takav prijedlog odbiju, jer, cijena grijanja u Velikoj Gorici već je i sada previsoka", kaže Barišić koji se nada da će vijećnici imati dovoljno razboritosti i mudrosti u ovoj odluci.

Ističe da je u Veliko Gorici u prosjeku za stan od 70 četvornih metara cijena grijanja prošle zime bila 700 kuna mjesečno, a s poskupljenjem od 37 posto cijena bi dosegla gotovo 1000 kuna.

"Kad se sjetimo da je struja poskupjela 15 posto, da je PDV povišen na 25 posto, da se najavljuju novi porezi, postavljam pitanje kako će građani živjeti. Jedino što aktualna vlada kontinuirano radi je povećanje poreza i cijena te srozavanje kućnog budžeta građana, a silna obećanja o boljem životu i gospodarskom razvoju nisu ni u tragovima", kaže velikogorički gradonačelnik koji dolazi iz redova HDZ-a.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk za HTV je izjavio da je grad, kao što zakon nalaže, podnio zahtjev za mišljenje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) o tom poskupljenju. "Znamo da je HERA od HEP - Toplinarstva tražila mišljenje zašto je to tako veliko poskupljenje", rekao je gradonačelnik Zaprešića.

Sigurno nećemo dopustiti da građani na ovakav način budu ponovno stavljeni pred gotov čin. Smatramo da traženo poskupljenje nije opravdano u toj visini, rekao je, pak, za HTV v.d. pročelnika Odjela za komunalno-stambeno gospodarstvo grada Osijeka Milan Kamenko.

HEP je zahtjev za poskupljenjem obrazložio time da cijena grijanja nije rasla od početka 2009., a da su od tada znatno skočile cijene goriva koje čini tri četvrtine troškova, te da je HEP - Toplinarstvo lani ostvarilo gubitak veći od 320 milijuna kuna.

Tagovi: Milan Bandić, Dražen Barišić, grijanje, HEP Toplinarstvo
PROČITAJ I OVO
Zlato uzletjelo na najvišu razinu u dva mjeseca
PLEMENITI METALI
Zlato uzletjelo na najvišu razinu u dva mjeseca
LONDON – Cijena zlata dosegla je u ponedjeljak najvišu razinu od sedam tjedana jer su slabiji dolar i niži prinosi na američke državne obveznice povećali atraktivnost ovog plemenitog metala, iako je apetit za rizičnijom imovinom i dalje bio jak.
Dolarov indeks blizu najnižih razina u sedam tjedana
FOREX
Dolarov indeks blizu najnižih razina u sedam tjedana
LONDON - Tečaj dolara u utorak se zadržao blizu najniže razine u gotovo sedam tjedana prema najvažnijim svjetskim valutama na deviznim tržištima, a euro je dodatno ojačao jer su investitori optimističniji u vezi dinamike cijepljenja u Europi.
Mfin na aukciji prodao 2,34 milijarde kuna trezorskih zapisa
TREZORCI
Mfin na aukciji prodao 2,34 milijarde kuna trezorskih zapisa
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo gotovo 2,34 milijarde kuna trezorskih zapisa, što je 139 milijuna kuna više od planiranoga, pri čemu su trezorci s rokom dospijeća za godinu dana plasirani po kamatnoj stopi od svega 0,02 posto.
SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta
PREPORUKE
SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta
WASHINGTON - Američki State Department rekao je u ponedjeljak kako će preporuku građanima da ne putuju u određene države proširiti na oko 80% zemalja diljem svijeta zbog "rizika bez presedana za putnike" uslijed pandemije covida-19.
Zbog Brexita sve više robe isporučuje se preko Sjeverne Irske
ROBA
Zbog Brexita sve više robe isporučuje se preko Sjeverne Irske
LONDON - Sve više kompanija isporuke roba između Irske i Velike Britanije preusmjerava preko Sjeverne Irske da bi izbjegle birokraciju i kašnjenja nakon brexita, tvrde u dublinskoj luci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE