GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Balkan je vruć, ali neće eksplodirati

Balkan je vruć, ali neće eksplodirati
TENZIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2017 / 18:41
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Je li Balkan bure baruta i imaju li ovi prostori trinaest točaka potencijalnih sukoba, kako predviđa Heidelberški institut za istraživanje konflikata? 

Bivša Jugoslavija oduvijek je bila neshvaćena priča za strane analitičare. Zapravo, ni politolozi s ovih prostora nisu nikad u potpunosti mogli predvidjeti usud niti jedne od država s ovih prostora. 

Znamo svi gdje ''šteka'' i gdje bi moglo zaiskriti kraj ''bureta''. Čudni su narodi na ovim prostorima. Nikad ne znaš što će ih ujediniti, a što razjediniti. Recimo, kad se ovim prostorima dogodio Agrokor, očekivalo se bure baruta, a (još) nije pukla ni petarda. Narodi trpe, a političari trpaju sebi na naš račun. I ide to tako. 

Opet, ovi prostori se zapale ako je neka gay parada jer to bi moglo ugroziti nacionalne interese i kvalitetno ustrojen konzervativni primitivizam. Vjerska pitanja su oduvijek bila dobar razlog za sukobe, no, eto, u Osijeku će se graditi minareti i džamija i nama to ne smeta. Ne smetaju nas ni žene s maramama na licu. Time ukazujemo da su ovi prostori multikulturalni i tolerantniji od većeg dijela Europe koja na ''finjaka'' desničarski onanira nad stvarnom potencijalnom opasnošću koja dolazi u vidu muslimanskih izbjeglica koji pristižu preko Turske i Sredozemne rute. 

Zvala ih Europa muslimanima, Petkom ili ih ''pohansila'' skidajući im veo i vjerska obilježja s tijela, oni će i nadalje zadržati svoj snažan vjerski i nacionalni identitet. Ubrzanim ulaskom Srbije u EU te graničnom arbitražom umirit će se aktivni nacionalizam na ovim prostorima. Uostalom, danas će se Hrvati i Srbi prije sukobiti oko bodova na Eurosongu i prvenstva naručene pive u nekom irskom pubu. Potencijalna eskalacija sukoba na Sandžaku, Kosovu, Makedoniji ili unutar BiH je realna, no prisutnost NATO-a i Rusije te iskustvo sa Sirijom ublažava tu opasnost na onu sporadičnih incidenata i kontroliranih prosvjeda. Europa više neće dozvoliti krvave sukobe u svom srcu. Ukrajina je poučak diplomatske i vojne snage Rusije i Putina. 

Balkan je djevojka koju će mnogi htjeti ostaviti za posljednji ples, onaj kad na koračnicu Turskog marša krenu stotine tisuća izbjeglica mijenjajući kompletan geo-vjerski izgled Europe. U tom trenutku, dok migracije Slavena streme k sjeveru Europe, nova migracija naroda neminovno će dovesti do pucanja granica kakve su nam poznate do sad. Struktura stanovništva na Balkanu će se znatno promijeniti pa nam mogućnost islamskog radikalizma i terorističkih napada zapravo neće biti stvarna ''opasnost''.

Pomalo desničarski zvuči ovaj nagovještaj budućnosti, no inercija na ovim prostorima, financijska izmoždenost te potreba za čvršćom kontrolom krajnjih granica Balkana od strane Europe umirit će ovo ključanje na jugu Balkana. 

Što se tiče islamista i njihovih nastojanja da se destabilizira regija, povučeni primjerom Islamske države zasigurno neće krenuti u ishitrene lokalne ratove jer bi ubrzo bili ugušeni od oružano dominantnog domicila. Islamisti trenutno posjeduju najbolje moguće oružje – strpljenje. Demografi upozoravaju da bi za pedesetak godina Europa ionako mogla postati većinski muslimanska. Zašto ratovati kad je i ''opsjedanje'' kršćanskih utvrda dovoljno učinkovito? 

Potencijalni sukobi na Balkanu spadaju u senzacionalističku spekulaciju kao i muslimanska Europa. Lakše je uliti strah nego vjerovati u pozitivne pomake u regionalnim odnosima.  Strah jednih od drugih dovoljno je velik da se sve svede na šaketanje u parlamentu i pokoji ispaljeni suzavac ili bačen Molotovljev koktel.

Ako i griješim, griješim u dobroj namjeri. Vjerujem da će logika političkih vođa biti dovoljna da razumije ove prostore. U zemljama gdje crkve stoje kraj džamija nisu problem ljudi već ekonomska neravnoteža. Sit narod ne ratuje, ne mrzi i ne proganja. Urođena ksenofobija u Europi mogla bi biti veći problem, daleko veći od trinaest točaka potencijalnih sukoba na Balkanu. Pravo bure baruta, zapravo, je Europa koja je dopustila da joj fitilje drže Rusi i Turci, a tamo je, opće poznato, lakše upaliti nego ugasiti šibicu. 

Tagovi: Balkan, bivša Jugoslavija, jugoslavija, Kosovo, Makedonija, Sandžak, izbjeglice, Vladimir Putin, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Kompanija Jessice Albe uskoro na IPO
IPO
Kompanija Jessice Albe uskoro na IPO
NEW YORK - Kompanija Honest Co u vlasništvu holivudske zvijezde Jessice Albe prijavila se za inicijalnu javnu ponudu dionica.
Zagrebačka burza: Tjedni rast indeksa, Zaba i Valamar najveći dobitnici
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Tjedni rast indeksa, Zaba i Valamar najveći dobitnici
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je rast indeksa i gotovo nepromijenjen volumen prometa.
Bitcoin blizu 61.000 dolara, ether na novom rekordu
KRIPTOVALUTE
Bitcoin blizu 61.000 dolara, ether na novom rekordu
NEW YORK - Tržište kriptovaluta i danas je bilo okupano optimizmom.
Dow Jones uzletio na rekordnu razinu
OPTIMIZAM
Dow Jones uzletio na rekordnu razinu
NEW YORK - Američko je tržište kapitala kraj tjedna dočekalo iznimno optimistično.
Dubrovnik: U ponedjeljak napokon otvaranje kafića i restorana
OTVARANJE
Dubrovnik: U ponedjeljak napokon otvaranje kafića i restorana
DUBROVNIK - Na jugu Dubrovačko neretvanske županije konačno će se dozvoliti rad ugostiteljskih objekata i otvoriti tarace.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE