GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Baldasar: Grad će se dogovoriti s bankama oko Spaladium Arene

Baldasar: Grad će se dogovoriti s bankama oko Spaladium Arene
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2015 / 23:21
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Splitski gradonačelnika Ivo Baldasar ocijenio je u srijedu da Split ne može bankrotirati zbog arbitražnog postupka u vezi sa Spaladium Arenom koji se vodi u splitskoj Županijskoj gospodarskoj komori jer će se grad, kako je rekao, dogovoriti s bankama koje su taj postupak pokrenule tražeći od njega da im namiri krediti dug.

U slučaju da dođe i do najgoreg scenarija, grad Split ne može bankrotirati jer mi smo već predvidjeli tu situaciju, rekao je Baldasar i dodao da razgovaraju s bankama te da će se dogovoriti i ako arbitražni spor nekim čudom izgube, a nada se da neće.  Gradonačelnik Baldasar je odgovarao novinarima na zamolbu da prokomentira arbitražni postupak u vezi sa Spaladium arenom koji je, zatvoren za javnost, počeo prvim pripremnim ročištem u ponedjeljak u splitskoj Županijskoj gospodarskoj komori.

 Na izvještajnom ročištu stečajnog postupka nad Sportskim gradom TPN (Tvrtka posebnih namjena), tvrtkom koja upravlja Spaladium arenom, održanom 19. prosinca 2014. na splitskome Trgovačkom sudu, objavljeno je kako je na temelju bilance procijenjena vrijednost nekretnine i pokretnine Spaladium arene oko 490 milijuna kuna, a za 47 vjerovnika tom su prilikom priznate tražbine od 701 milijun kuna. Na tom izvještajnom ročištu rečeno je da se najveće tražbine kao vjerovnicima priznaju Erste Group, Unicredit banci  i Zagrebačkoj banci te da one kao razlučni vjerovnici polažu pravo hipoteke nad imovinom Spaladium arene.

Član Odbora vjerovnika stečajnog postupka nad Sportskim gradom TPN   odvjetnik Tomislav Krka izjavio je u srijedu, dva dana nakon prvoga pripremnog ročišta arbitražnog postupka u vezi sa Spaladium arenom, kako banke vjerovnici prodaju svoje tražbine iz stečajnog postupka za desetorostruko manji iznos.

"Erste, Unicredit i Zagrebačka banka svoje potraživanje od 600 milijuna kuna, koje imaju po kreditima koje su dale za izgradnju Spaladium arene, prodaju za 60 milijuna kuna. Pozivam grad Split i državu da osiguraju taj iznos. Otkupom bančinih hipoteka, i to za samo jednu desetinu njihove vrijednosti, u stečaju tvrtke Sportski grad TPN, koja je vlasnik te arene, preuzeli bi vrijednu nekretninu", rekao je u srijedu za "Slobodnu Dalmaciju"  Tomislav  Krka.

Po njemu, gradski proračun više ne bi bio u opasnosti zbog 53 milijuna eura, teške tužbe Erste i UniCredit banke koje tvrde da im je Grad dao jamstvo da će im krediti biti vraćeni.  
 Naime, arbitraža bi otpala jer novčarske institucije više ne bi imale nikakva potraživanja , rekao je Krka.
 Baldasar je u srijedu novinarima rekao kako ne može komentirati izjavu odvjetnika Krke jer je grad Split stranka u arbitražnom postupku,

"Mi moramo biti oprezni jer u ovom slučaju imamo odnos prema bankama, gradu Splitu, a indirektno preko grada Splita i prema državi koja je s gradom napravila ugovor. Vlada je napravila posebno povjerenstvo da se još jednom sve skupa razmotri i da se vidi koja je pravna pozicija ne samo grada, nego i države", objasnio je Baldasar.

 Po njegovim riječima, u odnosu prema bankama stečajni postupak nad Sportskim gradom TPN "trebalo bi odvojiti od prava banaka koje imaju hipotekarno razlučno pravo" nad Spaladium arenom.
"Banke mogu kontrolirati cijeli postupak i mi s njima razgovaramo", istaknuo je Baldasar.

Tagovi: Ivo Baldasar, Erste, UniCredit, Spaladium Arena, Grad Split
PROČITAJ I OVO
Credit Suisse: Kupujte ovih pet azijskih tehnoloških dionica
PREPORUKE
Credit Suisse: Kupujte ovih pet azijskih tehnoloških dionica
ANALIZA - Širenje epidemije koronavirusa uzburkalo je tržište u Aziji i drugdje i pogodilo lance opskrbe širom svijeta.
Azijska tržišta pred najvećim tjednim gubitkom od 2008.
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta pred najvećim tjednim gubitkom od 2008.
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u petak, peti dan zaredom, pa su, kao i ostale najveće burze u svijetu, pred najvećim tjednim gubitkom od financijske krize 2008. godine jer strahovanja od gospodarskih šteta zbog širenja koronavirusa ne popuštaju.
Wall Street u šest dana potonuo više od 12 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street u šest dana potonuo više od 12 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks potonuo šesti dan zaredom, pri čemu je zabilježio najbrži pad u područje korekcije u povijesti, jer ulagači strahuju da bi zbog brzog širenja koronavirusa u svijetu gospodarske štete mogle biti puno veće nego što se očekivalo.
Još jedna sjajna godina za Norveški suvereni fond
FONDOVI
Još jedna sjajna godina za Norveški suvereni fond
OSLO - Norveški suvereni fond bogatstva, najveći svjetski fond, zabilježio je 19,9 posto povrata ulaganja na burzovnom tržištu, zaradivši tako rekordnih 1,69 bilijuna norveških kruna (180 milijardi dolara).
Beogradska berza: Indeksi pali, investitori kupovali obveznice
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi pali, investitori kupovali obveznice
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze oštro su pali danas uz skromno trgovanje akcijama, dok su državne obveznice ostvarile visok promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE