GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bačević: Beograd centar za kineske infrastrukturne projekte u regionu

Bačević: Beograd centar za kineske infrastrukturne projekte u regionu
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2014 / 12:02
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Kina planira da u narednom periodu u zemlje centralne i istočne Evrope investira 10.000 milijardi evra, a dogovoreno je da Beograd bude centar za sve projekte koji će Kinezi realizovati u oblasti infrastrukture u regionu, izjavio je Tanjugu ministar prirodnih resursa rudarstva i prostornog planiranaj Milan Bačević.
Kina je, na osnovu već predloženih projekata, spremna da na Balkanu investira 100 milijardi evra, a u perspektivi žele da ulože čak 10 hiljada milijardi, jer se očekuje prijavljivanje mnogih velikih razvojnih projekata, precizirao je Bačević.

"Da, dobro sam vam rekao, Kina planira da investira 10 hiljada milijardi", rekao ministar Bačević Tanjugu.

To što je Beograd određen da bude centar za sve projekte koji se tiču infrastrukture, a koje Kinezi planiraju da realizuju u 16 zemlja centralne i istočne Evrope, sjajna je vest za naše građane i za sve dobronamerne ljude, istakao je Bačević.

On je precizirao da će se u Beogradu dogovarati svi infrastrukturni projekti, koji će se realizovati u regionu, kao kineske investicije, bilo kroz strateška partnerstva, koncesije ili na bilo koji drugi način.

"To je zaista sjajan uspeh i nešto na šta Srbija dugi niz godina može da računa", poručio je Bačević, istakavši da je sve to direktan rezultat strateškog partnerstva koji je Srbija potpisala sa Kinom.

On očekuje da će se Vlada Srbije vrlo brzo odrediti o tome da Beograd postane centar za sve kineke infrastrukturne projekte u regionu, podsetivši da se o tome razgovaralo i da je ta ponuda prihvaćena, kao gest dobre volje kineske strane, na samitu u Bukureštu 14. decembra, kada su se zvaničnici 16 zemalja centralne i istočne Evrope sastali sa kineskim premijerom i razgovarali o ekonomskim projektima.

Bačević je naglasio da je podjednako lepa vest i to što će Rusija u naredne dve do tri godine, u srpski energetski sektor, saobraćajne i železničke komunikacije, poboljšanje proizvodnje u NIS-u i u ostale projekte, uložiti oko pet milijardi evra.

"Srbija ima moćne i važne prijatelje u svetu, koji žele da investiraju u Srbiji i koji u velikoj meri mogu da poboljšaju ekonomsku sliku u Srbiji i da podignu životni standard našim građanima," poručio je Bačević.

On je podsetio da su kompanije iz Kine već prisutne u Srbiji i da su sa njima ugovoreni zajednički poslovi vredni oko tri milijarde evra, na mostovima, autoputevima, prugama, termoelektranama, kao i da je u Bukureštu dogovorena modernizacija pruge Beograd-Budimpešta.

"Kinezi imaju sjajna iskustva u poslovima koji se tiču brzih pruga, a proizveli su i najbrži voz na svetu, brži čak i od japanskog voza, koji razvija brzinu od više od 400 kilometara na sat", dodao je Bačević.

On je naglasio da prisustvo Kine u Srbiji i u srpskoj privredi može da bude samo od koristi. Bačević je podsetio da je najveća državna kineska kompanija "China gezuba corporation" učestvovala u izradi studije za Kanal Morava-Dunav-Vardar koji je, kako je rekao, još veći projekat od Južnog toka.

Ministar Bačević je posebno ukazao na značaj realizacija velikih projekata, jer su oni najbrži i najefikasniji način za izlazak zemlje iz ekonomske krize.

"One zemlje koje imaju višak novca i budžetski suficit, kao što su Kina i Rusija i neke zapadnoevropske zemlje, mogu se dobrim projektima privući da prepoznaju svoje interese i taj novac plasiraju tamo gde je to najozbiljnije i najizvesnije, a to su samo dobri projekti" naglasio je Bačević.
Tagovi: Milan Bačević, Kina, infrastruktura, Naftna industrija Srbije, NIS, Južni tok, kanal Morava-Dunav-Vardar
PROČITAJ I OVO
Dolar ojačao pod utjecajem većeg zazora ulagača od rizika
FOREX
Dolar ojačao pod utjecajem većeg zazora ulagača od rizika
LONDON - Dolar je u četvrtak blago ojačao na svjetskim tržištima prema vodećim svjetskim valutama jer su investitori zazirali od rizika zbog neizvjesnih globalnih gospodarskih izgleda.
Nove smjernice Hanfe o uvrštenju vrijednosnih papira na tržištu kapitala
SMJERNICE
Nove smjernice Hanfe o uvrštenju vrijednosnih papira na tržištu kapitala
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je Smjernice o provjeri i odobrenju prospekta te o izvršavanju ostalih obaveza u vezi s javnom ponudom i uvrštenjem vrijednosnih papira na uređeno tržište, kojima precizno i na jednom mjestu opisuje postupak odobrenja prospekta kod javne ponude i uvrštenja vrijednosnih papira na uređeno tržište, a u skladu s odredbama Uredbe o prospektu i Zakona o tržištu kapitala.
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer su iznenadni oštar pad Wall Streeta i daljnje širenje koronavirusa naveli ulagače da povuku dio zarade s tržišta.
Wall Street: Najveći dnevni pad u posljednja tri mjeseca
OŠTAR PAD
Wall Street: Najveći dnevni pad u posljednja tri mjeseca
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi potonuli više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u tri mjeseca, pri čemu je pad cijena dionica nastavljen i nakon poruka iz američke središnje banke.
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Rekordni priljev kapitala na tržište kriptovaluta
NEW YORK - Iako je pozitivni niz bitcoina prekinut, investitori i dalje ulažu velike svote u kriptovalute.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE