" /> "> Babić: Položaj vojvođanskih Hrvata uvrstiti u pristupne pregovore Srbije i EU | SEEbiz.eu

Babić: Položaj vojvođanskih Hrvata uvrstiti u pristupne pregovore Srbije i EU

Babić: Položaj vojvođanskih Hrvata uvrstiti u pristupne pregovore Srbije i EU
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2014 / 20:00
Autor: SEEbiz / H
SUBOTICA - Hrvatska demokratska zajednica tražit će da pitanje statusa vojvođanskih Hrvata bude dio pregovaračkog procesa Srbije i EU, izjavio je saborski zastupnik i predsjednik HDZ-ova nacionalnog Odbora za iseljeništvo i hrvatske nacionalne manjine u drugim zemljama Ante Babić, prenio je u utorak program na hrvatskom jeziku Radio televizije Vojvodine (RTV).
"Što se tiče HDZ-a i naših pritisaka prema vladajućima, sigurno nećemo dopustiti da Srbija na bilo koji način može u pretpristupnim pregovorima dobiti nekakvu povlaštenu poziciju s obzirom na pitanje nacionalnih manjina“, naveo je Babić, koji je nedavno boravio u Subotici, na proslavi obljetnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Kako je dodao, nacionalne manjine nisu za Srbiju i Hrvatsku samo deklarativno "blago", već se određene stvari "moraju napraviti i u stvarnom životu, u praksi“.

Osvrnuvši se na pritužbe DSHV-a glede prava vojvođanskih Hrvata, Babić je naveo kako je njega bilo „sram slušati kako gotovo nijedna od 35 stavki Međudržavnog sporazuma Srbije i Hrvatske nije ispunjena“. Srbija i Hrvatska potpisnice su Međudržavnog sporazuma o međusobnoj zaštiti srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji. Političko vodstvo vojvođanskih Hrvata često ističe da Srbija ne ispunjava taj sporazum u području zastupanja, obrazovanja, informiranja i službene uporabe jezika.

Babić je istaknuo da će zato HDZ, "kad pobijedi na izborima, državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dići na razinu ministarstva“.
Tagovi: Ante Babić, HDZ, vojvođanski Hrvati, pregovori Srbije i EU, pregovori s EU, Vojvodina
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Indeksi mešoviti na startu nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi mešoviti na startu nedelje
BEOGRAD – Početak trgovačke nedelje na domaćem tržištu kapitala obeležili su mešoviti rezultati berzanskih indeksa i nevelika investiciona aktivnost, pri čemu je najviše trgovano akcijama „Dunav osiguranja“.
Morgan Stanley: Ovo su najveće glavobolje vezane uz kriptovalute
ANALITIČARI
Morgan Stanley: Ovo su najveće glavobolje vezane uz kriptovalute
NEW YORK - Bitcoin je pao za 40% od travnja, a to više nije zbog njegove korelacije s tržištima dionica, piše Morgan Stanley u istraživačkom izvješću od 12. svibnja.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Institut IGH dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Institut IGH dobitnik dana
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u opreznom trgovanju u ponedjeljak Crobex indeksi su kliznuli 0,2 posto, prateći tako smjer europskih burzovnih indeksa, a pritom je u fokusu investitora bila dionica HPB-a, jedina s milijunskim prometom.
Rat u Ukrajini mogao bi potaknuti glad širom svijeta
UPOZORENJE
Rat u Ukrajini mogao bi potaknuti glad širom svijeta
BERLIN - Egipat, Kenija, Južni Sudan, Libanon i mnoge druge zemlje ovise izravno ili neizravno o ruskom i ukrajinskom izvozu, pa bi rat u Ukrajini mogao potaknuti glad i izbjegličke valove širom svijeta, a posebno u siromašnim zemljama, objavila je njemačka humanitarna organizacija Welthungerhilfe.
Bloomberg: ECB će ove godine tri puta podići svoje kamatne stope
KAMATNE STOPE
Bloomberg: ECB će ove godine tri puta podići svoje kamatne stope
NEW YORK - Europska središnja banka (ECB) povećat će svoje kamatne stope tri puta ove godine kako bi ugušila inflaciju, kažu ekonomisti u anketi Bloomberga, koji svoje stavove temelje na sve većem mišljenju među kreatorima politike ECB-a da je potrebno hitno djelovati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE