GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AZTN odobrio koncentraciju Grupacije Lukšić i JLH-a

AZTN odobrio koncentraciju Grupacije Lukšić i JLH-a
REGULATOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2011 / 13:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja je na 83. sjednici na prvoj razini odobrilo koncentraciju koja nastaje stjecanjem kontrole Mexival Anstalta iz Lihtenštajna (Grupacija Lukšić) nad Grupom Jadranski luksuzni hoteli (JLH) iz Rijeke.
Ugovorom od 26. srpnja 2011. Mexival Anstalt je stekao 100 posto udjela u JLH-u te svim njegovim povezanim društvima, a Agencija je 1. kolovoza 2011. zaprimila potpunu prijavu namjere provedbe koncentracije. Na temelju toga je AZTN 8. kolovoza 2011. objavio javni poziv za dostavljanje pisanih primjedbi i mišljenja o koncentraciji, koji je  istekao 23. Kolovoza. Agencija u tom roku nije zaprimila nijednu primjedbu na koncentraciju.

Temeljem prikupljenih podataka i analize strukture mjerodavnog tržišta AZTN je donio zaključak kako ta koncentracija, unatoč smanjenju broja konkurenata na mjerodavnom tržištu, neće imati značajne negativne učinke na tržišno natjecanje na mjerodavnim tržištima.

Naime, iako Grupacija Lukšić tom koncentracijom preuzima ukupno poslovanje Jadranskih luksuznih hotela u Hrvatskoj, do preklapanja na tržištu dolazi samo na području Dubrovnika i dubrovačke rivijere, gdje Grupacija Lukšić od JLH preuzima četiri hotela.

Kao mjerodavna tržišta Agencija utvrdila tržišta hotela s tri te tržišta hotela s četiri i pet zvjezdica, a u zemljopisnom smislu mjerodavno tržište je bilo određeno područjem grada Dubrovnika te područjem dubrovačke rivijere (hrvatsko-crnogorska granica na istoku, do cestovnog ulaza na poluotok Pelješac iz smjera Dubrovnika na zapadu te Elafitsko otočje).  

Kriterij za izračun tržišnih udjela, pak, bili su podaci o raspoloživom kapacitetu (odnos broja ležajeva pojedinog hotela u odnosu na ukupan broj ležajeva hotela na mjerodavnom tržištu) i ostvarenom broju noćenja (broj noćenja ostvaren u promatranom hotelu u odnosu na sva noćenja na mjerodavnom tržištu).

Analiza tržišta i udjela je pokazala da provođenje koncentracije ni u jednoj od kategorija, ni na području grada Dubrovnika kao ni na području dubrovačke rivijere, neće imati negativan učinak na tržište. Tržišni udjeli nakon koncentracije kreću se između 20 i 30 posto, pa samim time ne dolazi ni do štete za  potrošače. Osim toga, ponuda hotelskog smještaja na promatranim tržištima premašuje potražnju, a na tržištu ne postoje prepreke za ulazak konkurenata. Štoviše, u protekle tri godine su realizirani ili su u tijeku realizacije projekti koji  zapravo jačaju konkurenciju na tržištu. Agencija također smatra da se provedbom koncentracije sprječava ozbiljna degradacija Grupacije JLH i njenog proizvoda s obzirom na sadašnje financijsko stanje i perspektive.

U ocjeni ove koncentracije AZTN je uvažila i praksu Europske komisije u određivanju mjerodavnog tržišta u sličnim predmetima. EK tržište hotela segmentira ili kroz cijenu/razinu usluge koja se temelji na kategorizaciji, odnosno zvjezdicama dodijeljenima pojedinom hotelu ili kroz vlasništvom nad hotelom, odnosno hotelskim lancima na jednoj strani i neovisnih hotela na drugoj strani.  S obzirom na strukturu tržišta i statističke podatke AZTN je smatrao da je u definiranju mjerodavnog tržišta realnije uzeti kriterij kategorizacije hotela.

Vijeće AZTN-a je na istoj sjednici prihvatilo odgovor Agencije na tužbu Ine na rješenje AZTN-a od 19. svibnja 2011. kojim je utvrđeno da je Ina kao jedini trgovac na veliko mlaznim gorivom JET A-1 u Hrvatskoj i jedini pružatelj usluge opskrbe zrakoplova tim mlaznim gorivom u zračnim lukama u Hrvatskoj, u razdoblju od 21. travnja 2008. do 19. svibnja 2011., ograničila tržišno natjecanje zlouporabom vladajućeg položaja.  AZTN smatra da je Inina tužba u cijelosti neosnovana te da je svoje rješenje donijela na temelju pravilno utvrđenih činjenica te da je nesporno utvrdila da je Ina u određivanju cijene mlaznoga goriva na domaće poduzetnike primjenjivala kriterije različite od onih koje je primjenjivala u formiranju cijena mlaznoga goriva za inozemne kupce. Time je primjenom nejednakih uvjeta na istovrsne poslove s drugim poduzetnicima kategoriju domaćih kupaca dovela u nepovoljan položaj u odnosu na konkurenciju.


Tagovi: Grupacija Lukšić, Lukšić Grupa, Jadranski luksuzni hoteli, Ina
PROČITAJ I OVO
Mallorca kao otok duhova
PUSTOŠ
Mallorca kao otok duhova
MALLORCA - Većina hotela na popularnom otoku Mallorci je zatvorena, plaže su prazne. Potpuno drukčije je na Kanarskim otocima. No sve ima prednosti i nedostatke.
Azijska tržišta: Perspektive sumorne, indeksi pali
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Perspektive sumorne, indeksi pali
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači zabrinuti zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu i jer nema pomaka u pregovorima o novim poticajnim mjerama u SAD-u.
Wall Street oštro pao zbog širenja koronavirusa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street oštro pao zbog širenja koronavirusa
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale jer ulagače zabrinjava snažan rast broja oboljelih od koronavirusa i jer je sve manje vjerojatno da će Bijela kuća i Kongres postići dogovor o novim poticajnim gospodarskim mjerama prije predsjedničkih izbora.
Kina i Rusija preuzele od EU posao rekonstrukcije pruga u Srbiji
PRUGE
Kina i Rusija preuzele od EU posao rekonstrukcije pruga u Srbiji
BEOGRAD - Većim delom Kina, ali i Rusija, preuzele su radove, kreditiranje, ali delom i dokumentaciju koju je pripremila EU na nekim od najvažnijih projekata u Srbiji. Reč je modernizaciji oko 400 kilometara železničkih pruga koje decenijama propadaju.
Atlantic Grupa će prijevremeno otkupiti obveznice
OBVEZNICE
Atlantic Grupa će prijevremeno otkupiti obveznice
ZAGREB - Uprava Atlantic Grupe na današnjoj je sjednici donijela odluku o prijevremenom otkupu (iskupu) dužničkih vrijednosnih papira, odnosno obveznica Društva oznake 3ATG (ranije ATGR-O-216A) i međunarodne identifikacijske oznake (ISIN) HRATGRO216A9, s dospijećem 2021. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE