GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azmont stao s radovima, kompleks Portonovi će kasniti

Azmont stao s radovima, kompleks Portonovi će kasniti
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2015 / 21:28
Autor: SEEbiz
HERCEG NOVI - Vlada nije zadovoljna dinamikom kojom azerbejdžanska kompanija Azmont Investment gradi luksuzni kompleks  Portonovi  u Herceg Novom.
Zastoj u radovima je evidentan na terenu gdje samo kompanija Bemaks radi četiri zgrade, izgradnja hotela po standardima "one and only" nije počela, a nema ni uposlenih radnika koji su prošli obuku u Azmont akademiji u Bijelom Polju, pišu podgoričke Vijesti.

Investitor je izmijenio master plan u kome nema više vila za igradnju, dok nacrt za hotel još nije urađen. Informacije “Vijesti” su potvrđene iz više izvora u Vladi i Opštini Herceg Novi.

Posljednjih mjeseci iz kompanije su prestali da obavještavaju javnost o projektu, a sada su zvanično “Vijestima” saopštili da će projekat biti završen do ljeta 2018, što je dvije godine kasnije od prve najave.

"Vijestima" je u Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kojim rukovodi ministar Branimir Gvozdenović, rečeno da su zadovoljni kako teče realizacija projekta  Portonovi  koji je "u značajnoj mjeri prevazišao investicioni iznos". Dodali su da invesitor dovodi “One and only brend” u Crnu Goru koja će biti prva i jedina destinacija u Evropi koja će ga imati.

"Ohrabreni smo trenutnim radovima i stanjem na terenu, a projekat već ima pozitivan uticaj na sliku Crne Gore kao značajne investicione i turističke destinacije u svijetu", kazali su u ministarstvu.

Zamjenik dirketora Azmont Investment Rašid Rasulu za “Vijesti” je kazao da radovi kasne” zbog nepredviđenih okolnosti na koje je teško uticati”. Među njima je naveo, loše početno stanje zemljista za fundiranje, dodatne istražne radove, produžetak roka izrade projekta, sanaciju terena, poboljšanje terena za izradu fundamenta...

"Ako sve bude išlo po planu i budemo imali adekvatnu i pravovremenu podršku od svih partnera i državnih institucija, možemo očekivati da će  Portonovi  kompleks uključujući i 'One and only' hotel biti u potpunosti operativan za sezonu 2018. godine", kazao je Rasulu.

Posljednja zvanična informacije iz kompanije je bila da će kompleks sa hotelom biti završen do januara 2017. godine, a prvi rok bio je maj 2016.

U ministarstvu su naveli iste razloge za kašnjene investicije kao i Rasulu, ali im se rok kada će komples sa hotelom biti stavljen u funciji ne poklapa sa planovima investitora.

"Prema informacijama kojima raspolažemo može se očekivati da će  Portonovi  kompleks, uključujući 'One and only' hotel biti u potpunosti operativan u 2017. godini, dok se ugovorom predviđa kompletnu realizaciju u roku od osam godina", istakli su u Ministarstvu, dodajući da će nastaviti da pružaju podršku tom projektu.

Projekat Portonovi na lokaciji nekadašnje vojne kasarne u Kumboru zvanično je započet u avgustu 2013. godine. Tada je najavljeno da će do maja 2016. biti završen kompleks, prvi "One and only" hotel u Evropi, sa 110 luksuznih soba, apartmana, vila i spa-centrom na 3.000 kvadrata, marinom sa 250 vezova, restoranima i barovima, bulevarima, plažnim i kantri klubovima, luksuznim vilama...

Rasulu je kazao da je od planiranih 500 miliona eura investicija kompanija Azmont Investments do sada investirala ukupno 93,45 miliona i da je u ovoj godini uloženo 22 miliona. Naveo je da je investirani novac do sada primarno uložen u remedijaciju i pripremu terena, šipovanje zemljišta, rušenje vojnih objekata, uklanjanje nusa, poboljšanje terena za fundiranje, istražne radove, izradu projekata i planske dokumentacije.

"Izgrađeno je i 30.000 kvadratnih metara konstrukcije takozvanog donjeg sela. U toku su radovi na izradi donjeg sela.  Na četiri urbanističke parcele za koje je izdata građevinska dozvola, trenutno je u izgradnji 14 objekata. Planska dokumentacija za projekat  Portonovi  je usvojena u vidu državne studije lokacije, sektor 5.  Za sve objekte čija izgradnja predviđena u zahvatu projekta  Portonovi planski dokument je usvojen i vazeći. Imajući u vidu obim i veličinu projekta izgradnja objekata se sprovodi fazno, u skladu sa planskim dokumentom", rekao je Rasulu.

On je dodao da su svi urbanističko-tehnički uslovi izdati na ukupnu površinu projekta, a građevinska dozvola je pribavljena za 45.000 metara kvadratnih objekata koji su u fazi izgradnje.

Na pitanje “Vijesti” zašto je za kratko vrijeme dva puta došlo do smjene menadžmenta, Rasulu je rekao da “kako se projekat  Portonovi  razvija, tako se razvija i potreba za različitim profilima i kompetencijama koje će upravljati projektom”.

Neveo je da su sigurni da je trenutni menadžment zajedno sa ostalim ekspertima unutar kompanije na pravom putu da projekat sprovede na najbolji način, što će omogućiti mnogo bolju prepoznatljivost i konkurentnost Crne Gore na svjetskom turističkom tržištu.

Prvi direktor kompanije bio je Džejms Vilson koji je tu funciju pokrivao od marta 2013. i smijenjen je početkom aprila 2014. godine. Nakon njega su došli izvršni direktor Server Birkan i predsjednik borda Azmonta Emin Nasibov. Oni su su smijeneni u februaru ove godine i tada je za novog direktora izbranRešad Alijev, a za zamjenika Rašid Rasulu.

Vlada i investitor da jasno kažu šta rade i šta je sa projektom

Odbornica SNP-a u SO Herceg Novi Danijela Đurović smatra da bi Vlada i investitor morali napraviti javnu prezentaciju do sada urađenih radova i budućih planova kako bi se otklonile sve sumnje o budućnosti projekta i njegovog završetka. Navela je da je Herceg Novi, nažalost, iskusio mnogo propalih privatizacija i investicija.

Ona ističe da je zabrinjavajuće što je mali broj lokalnog stanovništva dobio priliku da nađe zaposlenje u Azmontu.

"Iznenađujuće je da je Azmontova akademija otvorena u Bijelom Polju umjesto u Boki gdje bi joj bilo logično mjesto", komentarisala je Đurović.

Nezavisni poslanik Obrad Gojković naveo je da ga brine što samo mali broj ljudi u Crnoj Gori, osim menadžmenta Azmonta i pojedinaca iz Vlade ima i može saopštiti informacije o pompezno najavljenom projektu.

"Prethodni menadžment je gromoglasno i skoro svakodnevno izvještavao javnost o planovima, a nakon njihovog odlaska više i ne znamo da li je riječ o projektu 'One&only” ili se odustalo od tog koncepta", kazao je Gojković.
Tagovi: Portonovi, Azmont Investments, Vlada Crne Gore, Bemaks, One&Only, Kumbor, crnogorski turizam
PROČITAJ I OVO
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
PROBLEMI
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore su upozorili da je stočarski sektor pred urušavanjem, razmjeri šteta u stočarstvu kreću se od 1,5 do 2 milijarde kuna, zbog čega traže od Vlade i resornog ministarstva donošenje hitnih mjera.
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
PAD
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
ZAGREB - U Hrvatskoj je 2020. godine porasla proizvodnja goveda, ovaca i koza, dok je nastavljen pad proizvodnje mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PRIJETI PROPAST
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PEKING - Evergrande nije ponudio bilo kakve informacije o tome je li platio dospjelu tranšu obveznica.
Azijska tržišta: Indeksi pali, Evergrande i dalje brine
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, Evergrande i dalje brine
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno jer ulagače i dalje zabrinjava situacija oko kineske kompanije Evergrande, pa ih nije ohrabrio ni jučerašnji snažan rast cijena dionica na Wall Streetu.
Wall Street porastao nakon Fedovih poruka
RAST
Wall Street porastao nakon Fedovih poruka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi skočili više od 1 posto jer se čini da su ulagači odahnuli nakon poruka američke središnje banke o smanjenju monetarnih poticaja i povećanju kamatnih stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE