GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijski investitori oprezni, u fokusu Kina

Azijski investitori oprezni, u fokusu Kina
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2022 / 07:47
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno jer se ulagači plaše novih restrikcija protiv covida-19 u Kini, što bi dovelo do daljnjeg usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Šangaju porasle između 0,6 i 0,7 posto. U Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule su, pak, između 0,5 i 0,8 posto.

Na azijskim se burzama trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu. Dow Jones oslabio je 0,13 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,39, a Nasdaq indeks 1,09 posto.

Ulagače zabrinjava daljnji rast broja oboljelih od covida-19 u Kini, pa su splasnule nade u brzo popuštanje restriktivnih mjera.

Broj zaraženih kreće se na najvišim razinama od travnja, pa su u Pekingu i nekim drugim gradovima vlasti pozvale ljude da ostanu kod kuće i postrožile mjere za ulazak u grad.

To je podržalo strahovanja od daljnjeg usporavanja ionako usporenog rasta kineskog gospodarstva, što bi dovelo i do slabljenja gospodarske aktivnosti u cijeloj regiji.

U Šangaju su, pak, burzovni indeksi jutros porasli, zahvaljujući novim mjerama vlasti za podršku uzdrmanom tržištu nekretnina.

Na ostalim burzama u regiji nema baš previše razloga za kupnju dionica jer se očekuje daljnje povećanje kamata središnjih banaka kako bi se suzbila visoka inflacija, a to će dovesti do usporavanja rasta gospodarstava.

Dolar dodatno ojačao, cijene nafte blago porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno porasla, drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 107,70 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 107,18 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 140,45 na 141,95 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0250 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0295 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE