GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijski investitori oprezni na početku tjedna

Azijski investitori oprezni na početku tjedna
OPREZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.08.2022 / 07:45
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ – Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer nakon prošlotjednog rasta cijena dionica nema previše razloga za nastavak tog uspona, s obzirom da se rast gospodarstava usporava, a inflacija i dalje prijeti.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na petak.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju i Australiji porasle između 0,1 i 0,5 posto. U Hong Kongu su, pak, pale oko 0,35 posto.

Prošloga su tjedna azijske burze porasle, ponajviše zahvaljujući podršci s Wall Streeta, gdje su indekse podržavali bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

S druge strane, prošloga su tjedna ulagače zabrinule poruke sa sjednice kineske Komunističke partije da se ne mogu očekivati novi snažni poticaji gospodarstvu.

To je izazvalo zabrinutosti u vezi drugog po veličini svjetskog gospodarstva, koje je već dulje vrijeme pod pritiskom zbog krize na nekretninskom tržištu i 'zatvaranja' gradova kako bi se suzbilo širenja koronavirusa.

Jutros je objavljeno da je Markitov PMI indeks proizvodne aktivnosti u Kini u srpnju iznosio 50,4 boda, što ukazuje na jačanje aktivnosti, no znatno slabije nego što se očekivalo.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjivali su da će taj indeks iznositi 51,5 bodova.

Aktivnosti u južnokorejskom gospodarstvu oslabile su, pak, prvi put nakon dvije godine, dok su u Japanu porasle po najsporijoj stopi u 10 mjeseci.

Osim toga, u zapadnim gospodarstvima očekuje se daljnje povećanje kamata kako bi se suzbila previsoka inflacija, a to će dodatno usporiti rast.

„Središnje banke i dalje su fokusirane na snažan zamah inflacije i snažna tržišta rada, dok su naznake usporavanje rasta gospodarstava u drugom planu. To bi moglo narušiti nedavni stav tržišta o tome 'da je loša vijest dobra vijest'”, pišu analitičari Barclays banke u osvrtu na situaciju na tržištu.

Prošloga su tjedna, naime, cijene dionica na Wall Streetu snažno porasle, premda je američko gospodarstvo uronilo u recesiju, jer se ulagači nadaju da će to navesti Fed na usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta nastavila silaznom putanjom, nakon što je pala dva tjedna zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 105,77 bodova, dok je u petak navečer iznosio 105,90 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao sa 133,25 na 132,65 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0235 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0220 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon prošlotjednog rasta. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 1,09 posto, na 102,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,37 posto, na 97,25 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE