GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijski indeksi pali na početku tjedna

Azijski indeksi pali na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2020 / 08:29
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer je ulagače zabrinulo 'zatvaranje' dijela Velike Britanije zbog novog soja koronavirusa, pa je dogovor u Washingtonu o novim poticajnim mjerama ostao u drugom planu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto, nakon što je prošloga tjedna dosegnuo najviše razine u povijesti.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji i Singapuru pale između 0,1 i 0,5 posto. U Južnoj Koreji i Šangaju indeksi su, pak, porasli između 0,15 i 0,6 posto.


U Šangaju su cijene dionica porasle jer su vlasti poručile da će i dalje podržavati gospodarstvo, premda je oporavak od koronakrize stabilan.

U Washingtonu su, pak, republikanci i demokrati konačno postigli dogovor o dodatnim poticajnim fiskalnim mjerama. Paket poticaja gospodarstvu vrijedan je oko 900 milijardi dolara, a o njemu bi Kongres trebao glasati u ponedjeljak.

No, premda se taj paket poticaja dugo čekao, dogovor u Kongresu jutros nije uspio potaknuti tržišta jer su ulagači zabrinuti zbog novog soja koronavirusa.


Zbog pojave novog soja virusa, koji se navodno širi brže od dosadašnjeg, britanska je vlada u subotu navečer proglasila karantenu za London te jugoistok Engleske, nagnavši više od 16 milijuna stanovnika da ostanu kod kuće i odustanu od druženja za Božić.

U nedjelju je, pak, nekoliko europskih zemalja, među kojima i Francuska, zatvorilo vrata putnicima iz Britanije i prekinulo zračni promet s Britanijom.

Zbog toga su jutros europski burzovni indeksi u minusu. Tim više što nema napretka u pregovorima između EU-a i Britanije o trgovinskim odnosima nakon brexita.

Dolar ojačao na početku tjedna

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon što je prošloga tjedna pala oko 1 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 90,45 bodova, dok je krajem prošloga tjedna, po prvi put u dvije i pol godine, zaronio ispod razine od 90 bodova.

Jutros je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao na 103,40 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 103,30 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2190 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,2255 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros oštro pale jer su se ulagači odlučili na dobitonosnu prodaju nakon sedam tjedana uzastopnog rasta cijena.

Na američkom je tržištu cijena barela pala 2,85 posto, na 47,70 dolara, a na londonskom tržištu 2,95 posto, na 50,72 dolara. Tako su cijene skliznule s najviših razina od ožujka.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE