GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijski indeksi oštro pali

Azijski indeksi oštro pali
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2021 / 07:27
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale jer je rast prinosa na američke državne obveznice ponovno izazvao strahovanja od jačanja inflacije i zaoštravanja monetarne politike prije nego što se očekivalo.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,8 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,4 i 2,5 posto.

Azijske burze prate jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, što je ponovno bila posljedica pritiska na tehnološki sektor koji s povremenim prekidima traje već tjednima.

Posljedica je to rotacije na tržištu, pri čemu se ulagači povlače iz tehnološkog i drugih sektora koji su lani predvodili po rastu, a usmjeruju na cikličke sektore koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih mjera i oporavka gospodarstva.

Međutim, ulagače najviše zbrinjava ponovni rast prinosa na američke državne obveznice, koji je uzdrmao tržišta prošloga tjedna.


Tada su, naime, prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli 1,614 posto, najvišu razinu u godinu dana, što je izazvalo strahovanja ulagača od jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa prije nego što se na tržištima očekivalo.

Inflacija bi, naime, mogla ojačati zbog ubrzanja oporavka gospodarstva, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, ali i zbog golemih fiskalnih i monetarnih poticaja.

Nakon pada početkom tjedna, jučer su prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli 1,477 posto, pa se ulagači plaše da bi ponovno mogli porasti na prošlotjedne razine.

„Ako se prinosi probiju iznad 1,5 posto, to bi zasigurno bio čeoni vjetar za tržište dionica”, kaže Michael Stritch, direktor u tvrtki BMO Wealth Management.

Zbog tih su zabrinutosti jutros u minusu i američki terminski indeksi, pa bi danas na Wall Streetu cijene dionica mogle pasti treći dan zaredom.

U fokusu ulagača bit će govor predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella. Mnogi dužnosnici Feda posljednjih su dana umanjivali problem rasta prinosa, no neki su iskazali i zabrinutost.

„Nije jasno kako se Fed kani nositi s prinosima na obveznice. Tempo rasta prinosa znatno je brži nego što su ulagači očekivali, pa se špekulira da bi monetarne vlasti mogle početi razmatrati zaoštravanje politika”, kaže Hirokazu Kabeya, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon jučerašnjeg pada, jer ulagači igraju na to da će se, zahvaljujući novim poticajnim mjerama, američko gospodarstvo brže oporavljati od ostalih najvećih gospodarstava u svijetu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,07 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,80 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 106,85 na 107,05 jena, blizu najviše razine u sedam mjeseci.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2055 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2085 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju da OPEC i njegovi saveznici neće idućih mjeseci povećati proizvodnju.

Cijena barela na američkom tržištu ojačala je 0,45 posto, na 61,57 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,5 posto, na 64,35 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE