GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijski hakeri opustošili račune malih i srednjih firmi u BiH

Azijski hakeri opustošili račune malih i srednjih firmi u BiH
HAKERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2016 / 09:17
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Hakeri iz Azije u nekoliko napada opustošili su račune malih i srednjih preduzeća u BiH, a materijalna šteta procjenjuje se na više od pola miliona maraka, saznaje "EuroBlic“.
Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste da su na meti cyber kriminalaca bile porodične firme iz RS koje su poslovale sa inostranstvom. Korisnička imena i šifre ovih firmi hakeri su „kupili“ na zabranjenim forumima širom svijeta.

Šteta koju su hakeri prouzrokovali je katastrofalna, jer su preduzeća preko noći ostala bez osnovnih sredstava za rad.

Šteta koju je azijski haker pričinio vjerovatno bi bila mnogostruko veća da se u međunarodnu istragu nije uključilo Odjeljenje za visokotehnološki kriminal MUP Republike Srpske.

Zahvaljujući akciji u kojoj je učestovalo više policijskih agencija u svijetu, haker odgovoran za napade na firme u RS lociran je i uhapšen u – Jordanu.

“U posljednje vrijeme primjetan je značajan porast broja žrtava cyber kriminalaca u RS. To se naročito odnosi na takozvane tehnike napada izvršenih ubacivanjem trećih lica u komunikaciju između dva poslovna partnera, odnosno stručni rječnikom MIM (Man in the middle attack)”, objašnjava sagovornik „EuroBlica“ iz Odjeljenja za visokotehnološki kriminal MUP RS.

“Nakon kupovine korisničkog imena i šifre, hakeri pristupaju mejlu kako bi se uvjerili da li se upravo ta adresa koristi za poslovnu komunikaciju u okviru koje se izvršavaju različite narudžbe robe i usluga”, objasnio je izvor „EuroBlica“ iz MUP RS.

Kada utvrde da tipovani korisnici upotrebljavaju hakovani mejl u poslovnoj komunikaciji, cyber kriminalci brišu originalne poruke, a originalnog pošiljaoca markiraju kao spam poruku.

“Na ovaj način oni sklanjaju pravi sadržaj poruke od legitimnog korisnika. Umjesto uobičajenog poslovnog partnera u komunikaciji, otvaraju mejl koji na prvi pogled izgleda identično kao originalni. Taj mejl zatim snimaju u regularne kontakte, a sve kako korisnik mejla ne bi posumnjao da je meta prevare. Sadržaj originalne poruke mijenjaju na način da preprave fakturu za plaćanje roba i usluga tako da zahtjevaju uplatu na svoj račun, koji ubacuju umjesto pravog broja računa. S obzirom da je u pitanju poslovanje sa već provjerenim poslovnim partnerima, korisnik najčešće ne posumnja ništa i novac šalje na ubačeni račun”, objasnio je izvor „EuroBlica“.

Da je dio detaljno isplanirane prevare žrtva postaje svjesna kada nakon izvršene „uplate“ ne dobije robu ili uslugu, te usljed toga telefonskim putem kontaktira poslovnog partnera.

Slučajevi su pokazali da ovaj period traje i do 20 dana. Za to vrijeme hakeri su novac prebacili na treće račune u inostranstvo.
Tagovi: azijski hakeri, male i srednje firme u BiH
PROČITAJ I OVO
Dolar prekinuo pozitivni niz
FOREX
Dolar prekinuo pozitivni niz
LONDON - Dolar je oslabio u utorak prema najvažnijim svjetskim valutama u opreznom trgovanju na međunarodnim tržištima dok investitori za daljnje smjernice čekaju govor buduće američke ministrice financija Janet Yellen.
Mfin na aukciji prodao 1,7 mlrd kuna trezorskih zapisa
TREZORCI
Mfin na aukciji prodao 1,7 mlrd kuna trezorskih zapisa
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji, prvoj od početka prosinca lani, prodalo 1,7 milijardi kuna trezorskih zapisa, više od planiranog, uz kamatnu stopu od svega 0,05 posto.
Hrvatska među Austrijancima najtraženija destinacija u 2021.
SIGNALI
Hrvatska među Austrijancima najtraženija destinacija u 2021.
BEČ - Poznati organizator putovanja Gruber Reisen u Austriji je proveo posebno tržišno istraživanje „Barometar putovanja u 2021. godini“, a rezultate istraživanja, prema kojima je Hrvatska vodeća i najtraženija destinacija na austrijskom tržištu, objavio je i popularni online stručni magazin Traveller Online.
U fondove se od srpnja do kraja godine vratilo 1,7 milijardi kuna imovine
IMOVINA
U fondove se od srpnja do kraja godine vratilo 1,7 milijardi kuna imovine
ZAGREB – Otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom (UCITS) u Hrvatskoj završili su 2020. godinu s neto ukupnom imovinom od 18,2 milijarde kuna, što je za 19,3% odnosno 4,4 milijarde manje nego na kraju 2019. godine.
Vučić: Kinezi nam dali vakcinu ispod cene
POHVALIO SE
Vučić: Kinezi nam dali vakcinu ispod cene
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za medije, održanoj nakon zajedničke sednice državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, da je veoma važno da svi građani razumeju od kolikog je značaja masovna imunizacija, te da je Srbija od Kine dobila vakcinu "ispod cene".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE