GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Ulazak u novi tjedan donio nastavak rasta

Azijska tržišta: Ulazak u novi tjedan donio nastavak rasta
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2020 / 07:12
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer su neočekivano dobri podaci o zapošljavanju u SAD-u podržali nadu ulagača da će se najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je prošloga tjedna skočio više od 6,5 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao oko 1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Južnoj Koreji i Singapuru porasle između 0,2 i 0,8 posto. U Australiji se zbog praznika danas ne radi.

Azijske ulagače ohrabrio je snažan rast cijena dionica na Wall Streetu u petak, nakon neočekivano dobrih podataka s američkog tržišta rada, koji su podržali nadu ulagača da će se najveće svjetsko gospodarstvo brzo oporaviti od koronakrize.

U svibnju je broj zaposlenih u SAD-u porastao za 2,5 milijuna, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala sa 14,7 na 13,3 posto.

To su znatno bolji podaci nego što se očekivalo, s obzirom da su analitičari u anketi Reutersa procjenjivali da će broj zaposlenih pasti za 8 milijuna, a stopa nezaposlenosti skočiti na rekordnih 19,7 posto.

Rast broja zaposlenih, nakon što je u travnju bez posla ostalo 20,7 milijuna Amerikanaca, pokazuje da su kompanije brzo počele zapošljavati nakon što su polovicom svibnja mnoge savezne države počele postupno popuštati restriktivne mjere i ponovno pokretati gospodarske aktivnosti.

„Premda postoje određeni rizici, kao što su prosvjedi protiv rasizma u SAD-u i mogućnost drugog vala koronavirusa, nada u oporavak gospodarstava podržava tržišta“, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

Niz makroekonomskih podataka pokazuje da se i u kineskom, ali i u drugim azijskim gospodarstvima aktivnost poboljšava, nakon oštrog pada prethodnih mjeseci zbog koronakrize. No, postupno.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao je ovih dana da bi američko gopsodarstvo moglo osjećati pritisak koronakrize više od godinu dana.

Podaci iz Kine, objavljeni u nedjelju, pokazali su, pak, da koronakriza i dalje utječe na gospodarstvo.

Pad izvoza u svibnju pokazuje da zatvaranje gospodarstava u svijetu zbog širenja koronavirusa i dalje pritišće inozemnu potražnju, dok pad uvoza ukazuje na slabost domaće potražnje.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima u svijetu, MSCI indeks svih svjetskih dionica porastao je oko 36 posto od 23. ožujka, kada je pao na najnižu razinu u više godina, pa je sada od početka godine u minusu samo oko 8 posto.

Dolar stagnira prema košarici valuta

A na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira, nakon tri tjedna pada.

Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,88 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 96,85 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo sa 109,60 na 109,45 jena.

Američka je valuta blago oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1296 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1290 dolara.

A cijene su nafte blago pale, nakon snažnog rasta prošloga tjedna i nakon što su u subotu OPEC i njegovi partneri odlučili da će do kraja srpnja zadržati ranije dogovorene rezove proizvodnje.

Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,5 posto, na 39,33 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,2 posto, na 42,20 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE