GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Trumpov potpis zakona podigao indekse

Azijska tržišta: Trumpov potpis zakona podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2020 / 07:52
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer je ulagače ohrabrila vijest da je predsjednik SAD-a Donald Trump konačno potpisao zakone o fiskalnim poticajnima i saveznoj potrošnji.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,4 posto. U Hong Kongu su, pak, blago pale.

Pozitivno je na tržišta utjecala vijest da je predsjednik SAD-a Trump ipak potpisao zakone o financiranju saveznih službi i novom paketu fiskalnih poticaja, čiji iznos doseže ukupno oko 2.300 milijardi dolara.

Zahvaljujući tome, jutros je u plusu i terminski S&P 500 indeks, što najavljuje rast cijena dionica na Wall Streetu prvog radnog dana nakon božićnih blagdana.

Ulagači su odahnuli jer je Trump posljednjih dana prijetio da neće potpisati te zakone jer, među ostalim, smatra da je pomoć nezaposlenima od 600 dolara premala.

„Pozitivno je za tržišta da više nema kaosa u vezi poticaja i financiranja, s obzirom da je prijetio rizik od djelomičnog zatvaranja saveznih službi. No, s druge strane, pregovori o poticajima toliko su se odužili da su poticaji već davno ugrađeni u cijene dionica”, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će vlasti najvećih zemalja svijeta još dulje vrijeme fiskalnim i monetarnim poticajima podržavati oporavak gospodarstava od koronakrize, a da će se, zahvaljujući cijepljenu protiv covida-19, gospodarska aktivnost uskoro normalizirati.

Obujam trgovanja na azijskim burzama jutros je skroman jer se na nekim tržištima, među ostalim u Australiji i Novom Zelandu, zbog praznika ne radi.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 90,19 boda, dok je na kraju prošloga tjedna iznosio 90,28 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 103,50 na 103,45 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla na 1,2220 dolara, dok je na kraju prošloga tjedna iznosila 1,2205 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile silaznom putanjom, nakon što su prošloga tjedna pale više od 1,5 posto, što je bio njihov prvi tjedni gubitak nakon sedam tjedana rasta.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros skliznula 0,3 posto, na 48,08 dolara, a na londonskom tržištu 0,4 posto, na 51,07 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE