GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Trumpov potez spustio indekse

Azijska tržišta: Trumpov potez spustio indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2020 / 08:03
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je predsjednik Donald Trump izdao naloge kojima će se uskoro u SAD-u zabraniti operacije kineskim aplikacijama TikTok i WeChat.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1 posto, s kliznuvši s najviše razine u posljednjih šest i pol mjeseci.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji, Šangaju i Hong Kongu skliznule između 0,2 i 2,2 posto.

Nakon višednevnog rasta tržišta, ulagače je jutros pokolebala vijest da je Trump izdao izvršne naloge kojima se zabranjuju operacije i transakcije aplikacijama WeChat i TikTok u SAD-u, ako ih njihovi vlasnici, kineske kompanije Tencent i ByteDance, ne prodaju.

Ti nalozi stupaju na snagu za 45 dana, što znači da je toliko vremena preostalo za pregovore između ByteDancea i Microsofta, koji je iskazao interes za kupnju TikToka.

Cijena dionice Tencenta, druge azijske kompanije po tržišnoj vrijednosti, potonula je jutros 9 posto, što je pritisnulo burzovne indekse u Hong Kongu i Šangaju.

Trump je već neko vrijeme prijetio zabranom rada kineskim aplikacijama. Tvrdi da predstavljaju prijetnju za sigurnost američkim građanima jer su podaci korisnika tih aplikacija dostupni Pekingu.

Zbog toga je jučerašnji nastavak rasta cijena dionica na Wall Streetu u drugom planu, kao i mogući novi poticaji američkom gospodarstvu.

U drugom je planu ostao i jutros objavljeni podatak da je izvoz Kine u srpnju skočio za 7,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je više od očekivanja analitičara i predstavlja još jednu naznaku oporavka drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

U fokusu ulagača danas će biti i izvješće o zapošljavanju u SAD-u u srpnju, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je broj zaposlenih porastao za 1,58 milijuna, a stopa nezaposlenosti pala na 10,5 posto.

Dolar blago ojačao, cijena zlata rekordna

A na valutnim je tržištima dolar blago ojačao, nakon što je danima bio pod pritiskom. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,87 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,70 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 105,50 na 105,60 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1835 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1870 dolara.

Cijene nafte, pak, jutros ne osciliraju značajnije. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,1 posto, na 45,04 dolara, dok na američkom tržištu cijena stagnira oko 42,15 dolara.

A zbog nesigurnosti na financijskim tržištima, cijena unce zlata dosegnula je jutros novu rekordnu razinu od 2.075 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Tencent, TikTok, ByteDance, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE