GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Trgovina oprezna, nedostaje novih vijesti

Azijska tržišta: Trgovina oprezna, nedostaje novih vijesti
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2021 / 07:16
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno jer nema novih vijesti koje bi mogle podržati daljnji rast tržišta, dok su cijene nafte dosegnule nove najviše razine u više godina.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, koliko su porasle i cijene dionica u Južnoj Koreji. U Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,3 i 0,6 posto.

Azijskim ulagačima nedostaje usmjerenje s Wall Streeta, s obzirom da se jučer u SAD-u nije radilo zbog praznika.

U fokusu ulagača su kineski tehnološki divovi, nakon što je tamošnji regulator pokrenuo istragu u Didi Global Holdingsu, samo nekoliko dana nakon što je dionica te kompanije uvrštena u trgovanje na burzi u New Yorku.

„Postoji nesigurnost u vezi kineskih tehnoloških kompanija, pa bi to moglo pokvariti raspoloženje na tržištu. Tehnološki je sektor značajan u Aziji, a situacija neće biti jasna još nekoliko tjedana, ako ne i mjeseci, dok se regulatorni okvir u Kini ne prilagodi”, kaže Tai Hui, strateg u tvrtki JPMorgan Assset Management.

Ulagači su oprezni i zbog toga što su cijene nafte dosegnule nove najviše razine u više godina, što podržava strahovanja od jačanja inflacijskih pritisaka. A to bi moglo navesti središnje banke u svijetu na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.


Jutros je u fokusu ulagača i sjednica čelnika australske središnje banke. Očekuje se da će kamatne stope ostati nepromijenjene, ali i da će čelnici banke izvijestiti o odlukama u vezi programa kvantitativnog popuštanja, koji bi trebao završiti u rujnu.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,25 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,29 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 111,10 na 110,80 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1875 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1860 dolara.

Cijene su nafte, pak, snažno porasle i dosegnule nove najviše razine od listopada 2018. godine, nakon što je jučer otkazan nastavak sastanka skupine OPEC+.

Prošloga su se tjedna sve članice složile s prijedlogom povećanja proizvodnje, osim Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji traže bolje uvjete za sebe.

Kako nema dogovora o povećanju proizvodnje, trgovci očekuju rast cijena nafte zbog jačanja potražnje.

Zbog toga je jutros na londonskom tržištu cijena barela ojačala 0,40 posto, na 77,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,90 posto, na 76,60 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE