GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Strah od rasta inflacije ruši indekse

Azijska tržišta: Strah od rasta inflacije ruši indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2021 / 07:28
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u utorak pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači plaše da će visoke cijene nafte ojačati inflaciju, koja je ionako povišena zbog poremećaja u nabavnim lancima.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,5 posto, a u jednom je trenutku bio u minusu i više od 1 posto i skliznuo na najnižu razinu od studenoga prošle godine.

U odnosu na početak ove godine, taj je indeks na gubitku oko 5 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo više od 2 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,5 i 1,7 posto. U Hong Kongu su, pak, porasle oko 0,3 posto, dok se na burzi u Šangaju zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače uznemirio je jučerašnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu, što je, među ostalim, posljedica rasta prinosa na američke državne obveznice i napornih pregovora u Washingtonu o zaduživanju države, proračunu i povećanju poreza.

Predsjednik SAD-a Joe Biden kazao je jučer da ne može jamčiti da vlada neće prekršiti ograničenje državnog duga od 28.400 milijardi dolara, ako se republikanci ne pridruže demokratima u glasanju za podizanje tog plafona, s obzirom da je država suočena s rizikom da neće moći plaćati svoje dugove za samo dva tjedna.

Ulagače zabrinjava i visoka inflacija. Jučer je predsjednik ogranka Feda u St. Louisu James Bullard upozorio da bi inflacija mogla ostati povišena još neko vrijeme, dok su dosad dužnosnici središnje banke poručivali da će inflacijski pritisci biti privremeni.

A to bi moglo natjerati Fed da zaoštri monetarnu politiku prije nego što se procjenjivalo.

Tim više što bi inflacijski pritisci mogli dodatno ojačati zbog rasta cijena nafte na najviše razine u tri godine.

„Očito je da su ulagači zabrinuti zbog poremećaja u nabavnim lancima i rasta cijena nafte te drugih energenata jer bi to moglo ojačati inflacijske pritiske”, kaže Vasu Menon, direktor u OCBC Bank.

Ulagači su zabrinuti i zbog situacije na kineskom nekretninskom tržištu i sudbine Evergrandea.

Ta nekretninska kompanija ima problema zbog pada prodaje i golemih dugova, a prošloga tjedna nije isplatila dospjele kamate na obveznice, zbog čega je regulator tržišta obustavio trgovanje njezinim dionicama.

Dolar oslabio, cijene nafte najviše u tri godine

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta skliznula s najviših razina u godinu dana.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,92 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,09 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 111,00 jena, kao i jučer u ovo doba.

No, američka je valuta blago ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1605 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1610 dolara.

Cijene se nafte, pak, kreću na najvišim razinama u tri godine, nakon što su OPEC i njegovi saveznici jučer odlučili povećati proizvodnju za 400.000 barela dnevno, kao što se i očekivalo.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 0,45 posto, 81,64 dolara. Na američkom je tržištu, pak, ojačala 0,30 posto, na 77,87 dolara, a jučer je u jednom trenutku dosegnula i najvišu razinu od 2014. godine.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE