GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Stagnacija indeksa u iščekivanju poruka Feda

Azijska tržišta: Stagnacija indeksa u iščekivanju poruka Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2021 / 07:50
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, jer ulagači ne žele riskirati uoči poruka američke središnje banke, dok je dolar blago ojačao prema košarici valuta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,35 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,5 posto. U Šangaju i Južnoj Koreji skliznule su, pak, između 0,1 i 0,9 posto.

Na burzama vlada oprez jer danas završava dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, nakon čega slijede priopćenje sa sjednice i konferencija za medije predsjednika Feda Jeromea Powella.

Očekuje se da će Fed ponoviti da nastavlja voditi popustljivu monetarnu politiku, unatoč mogućem jačanju inflacijskih pritisaka.

No, Powell bi se mogao osvrnuti i na to kako vidi situaciju s inflacijom, kupnjom obveznica i rizicima po financijski sustav, s obzirom na snažan rast cijena imovine.

Zbog toga se i na Wall Streetu jučer trgovalo oprezno, pa su burzovni indeksi stagnirali.

Ulagači su bili oprezni i zbog toga što će do kraja tjedna mnoge velike tehnološke kompanije objaviti poslovne rezultate za prvo tromjesečje.

Lani su dionice tih kompanija predvodile po rastu na tržištu, a izvješća će pokazati je li visoka razina cijena dionica tih kompanija opravdana.

Nakon zatvaranja Wall Streeta, Microsoft i Alphabet objavili su poslovna izvješća, pri čemu je cijena dionice Microsofta u produženom trgovanju pala gotovo 4 posto, dok je dionica Alphabeta poskupila više od 4 posto.

U srijedu će predsjednik SAD-a Joe Biden održati govor u Kongresu u kojemu bi mogao kazati nešto detaljnije o ulaganjima u infrastrukturu i poticajima, što bi, kažu analitičari, moglo utjecati na tržišta.

Dolar ojačao, cijene nafte blago pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla uoči poruka Feda.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,97 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,93 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 108,25 na 108,80 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2080 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2070 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros blago pale, nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,10 posto, na 66,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,05 posto, na 62,90 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Apple, Shanghai Composite Index, Nikkei 225, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE