GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Solidan rast indeksa

Azijska tržišta: Solidan rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2022 / 08:08
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle jer je ulagače ohrabrio jučerašnji snažan rast Wall Streeta, dok je dolar oslabio prema europskim valutama, ponajviše britanskoj funti.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu oko 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 1,8 posto.

Azijske burze prate jučerašnji rast Wall Streeta, gdje je Dow Jones ojačao 1,86 posto, dok je S&P 500 skočio 2,65, a Nasdaq indeks 3,43 posto.

Ulagače su jučer najviše ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati Bank of America.

Cijena te dionice skočila je više od 6 posto, što je povuklo i dionice ostalih banaka, pa je S&P indeks tog sektora skočio 3,5 posto.

„Na krhkom tržištu kao što je ovo svaka iole bolja vijest može vrlo pozitivno utjecati na tržište. Više kamatne stope povoljne su za banke, pa bi njihovi poslovni rezultati mogli biti manje loši nego što su se ulagači plašili”, kaže Emily Roland, strateginja u tvrtki John Hancock Investment Management.

Zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta gospodarstva, očekivanja o poslovnim rezultatima kompanija znatno su smanjena posljednjih mjeseci.

Tako analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Početkom srpnja očekivali su rast zarada za 11 posto, a na početku listopada 4,5 posto.

Pozitivno je na tržište utjecala i stabilizacija britanskog tržišta obveznica, nakon što je tamošnja središnja banka u petak završila s intervencijama u cilju stabilizacije tog tržišta.


Uoči vikenda premijerka Liz Truss smijenila je ministra financija Kwasi Kwartenga, koji je svojim kontroverznim planom o smanjenju poreza bogatima, a velikom zaduživanju države izazvao poremećaje na britanskim financijskim tržištima.

Novi ministar financija Jeremy Hunt najavio je, pak, povećanje poreza i veću kontrolu javnih financija.

Pozornost ulagača privukao je i neuobičajeni potez kineskog ureda za statistiku koji je odgodio objavu izvješća o bruto domaćem proizvodu i nekoliko drugih važnih makroekonomskih pokazatelja.

Špekulira se da je to učinjeno zbog toga što se ovih dana održava nacionalni kongres kineske komunističke partije.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 111,80 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 113,02 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 148,50 na 148,85 jena, a u jednom se trenutku, po prvi put od 1990. godine, probio iznad razine od 149 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 0,9840 dolara, dok je jučer iznosila 0,9750 dolara.

Još je znatnije dolar oslabio prema britanskoj funti, što se zahvaljuje stabilizaciji britanskog financijskog tržišta, nakon nedavnih poremećaja.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon jučerašnjeg pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,10 posto, na 91,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,08 posto, na 85,50 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE