GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Snažan rast indeksa, posebno u Kini

Azijska tržišta: Snažan rast indeksa, posebno u Kini
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2022 / 07:20
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak indeksi porasli, ponajviše na kineskim tržištima, što se uglavnom zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon oštrog pada prethodnih dana, dok je američki dolar ojačao.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 2,7 posto.

Pritom su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,5 i 6,7 posto. Japanski Nikkei indeks pao je, pak, 1,8 posto.

Najviše je, gotovo 7 posto, skočio hongkonški Hang Seng indeks, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Alibaba i Tencent, nakon što su tjednima bile pod pritiskom.

Iz istog razloga porasle su i cijene dionica u Šangaju, što je pozitivno utjecalo i na većinu ostalih burzi u regiji.

Međutim, gospodarska situacija nije se nimalo promijenila.

Jutros je australska središnja banka smanjila procjene rasta gospodarstva i poručila da će morati dodatno povećati kamate stope kako bi suzbila inflaciju.

Jučer je, pak, britanska središnja banka povećala kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova, što nije zabilježeno još od 1989. godine, i upozorila da bi se recesija mogla protegnuti.

I u SAD-u se očekuje daljnje povećanje kamata, čak i više nego što se očekivalo, pa su na Wall Streetu jučer cijene dionica pale četvrti dan zaredom.

Dow Jones oslabio je 0,46 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,06, a Nasdaq indeks 1,73 posto.

Tržište se još nije smirilo nakon što je Fed u srijedu, četvrtu sjednicu zaredom, povećao ključne kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3,75 do 4 posto, najvišu razinu od početka 2008. godine.


Poruke središnje banke da bi se ubuduće tempo povećanja cijene novca mogao usporiti nisu ohrabrile ulagače jer bi kamate mogle dosegnuti više razine nego što se očekivalo.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da bi na jednoj od idućih sjednica mogla započeti rasprava o usporavanju tempa povećanja kamata, ali da je još prerano za to.

"Preostaje nam još posla, a podaci objavljeni od naše prethodne sjednice sugeriraju da će konačna razina kamatnih stopa biti viša nego što se ranije očekivalo", rekao je.


Jasno je da će Fed uskoro usporiti tempo povećanja kamata, no na tržištu novca sada se procjenjuje da bi ključne kamate mogle dosegnuti barem 5 posto, dok se dosad očekivalo da će na vrhuncu ciklusa iznositi između 4,50 i 4,75 posto.

Niz posljednjih izvješća s tržišta rada pokazuje da je to tržište i dalje snažno, pa bi Fed trebao nastaviti zaoštravati monetarnu politiku.

Rast zaposlenosti i plaća, naime, podržava rast potrošnje, a to podržava inflaciju.

U petak će biti objavljeni službeni podaci o zapošljavanju u SAD-u u listopadu, koji bi mogli znatno utjecati na smjer tržišta. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je broj zaposlenih porastao za 200.000.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 112,70 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 111,88 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 147,25 na 148,15 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 0,9775 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 0,9830 dolara.

Cijene su nafte, pak, nadoknadile jučerašnje gubitke. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 1,48 posto, na 96,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,70 posto, na 89,65 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE