GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Smirivanje koronavirusa podiglo indekse

Azijska tržišta: Smirivanje koronavirusa podiglo indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2020 / 07:37
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, jer je ulagače ohrabrio usporeniji rast novozaraženih od koronavirusa u Kini.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, nakon što je jučer pao 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,5 posto.

Rast cijena dionica zahvaljuje se novim podacima koji pokazuju da se rast broja smrtnih slučajeva i novozaraženih od koronavirusa usporava.

Broj umrlih porastao je, doduše, na više od 2.000, dok je ukupan broj zaraženih porastao na više od 74.000. No, iz dana u dan rast tih brojeva sve je usporeniji, pa se ulagači nadaju da se epidemija bliži kraju.

Pozitivno na tržišta utječu i vijesti da se radnici u Kini vraćaju na posao, da je svakodnevno sve veći broj kompanija ponovno u funkciji.


Doduše, neki su gradovi i dalje u karanteni, ulice su puste, a negdje su na snazi i zabrane putovanja, no situacija bi se uskoro mogla poboljšati, a daljnje gospodarske štete zaustaviti.

Tim više što se očekuju daljnje poticajne gospodarske mjere kineskih, kao i vlasti u regiji, što bi, nadaju se ulagači, moglo zaštititi globalno gospodarstvo od većeg utjecaja širenja koronavirusa.

„Poticajne mjere kineskih vlasti podržavaju tržišta. Zabrinutosti zbog negativnog utjecaja virusa na globalnu potražnju amortizirane su očekivanjima da će središnje banke u svijetu svojim mjerama uskočiti u pomoć”, kaže Michael McCarthy, strateg u tvrtki CMC markets.

Dolar ojačao prema košarici valuta

A na valutnim tržištima dolar i dalje jača u odnosu na košaricu valuta.

Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 99,42 boda, najviše razine u četiri mjeseca, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,17 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 109,75 na 110,75 jena.

Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,0805 dolara, blizu najniže razine od travnja 2017. godine, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0830 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,21 posto, na 52,16 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,12 posto, na 57,87 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacigic Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE