GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Skok indeksa zahvaljujući tehnološkom sektoru

Azijska tržišta: Skok indeksa zahvaljujući tehnološkom sektoru
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2021 / 07:31
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, a najviše, kao i jučer na Wall Streetu, u tehnološkom sektoru, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta znatno pala.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu gotovo 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,2 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu.

Doduše, Dow Jones blago je pao, no S&P 500 i Nasdaq indeks osjetnije su porasli, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com, Facebook, Netflix, Alphabet i Microsoft.

Zbog toga su i jutros na azijskim tržištima među najvećim dobitnicama tehnološke kompanije, kao što su Alibaba i Softbank.

Podršku tržištima pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile rezultate, izvijestila je o većim zaradama nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle oko 32 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 29,4 posto.

Jutros su se znatno oporavila kineska tržišta, nakon što su jučer bila pod pritiskom zbog slabijih nego što se očekivalo podataka o kineskom bruto domaćem proizvodu (BDP).

Ulagači se nadaju da će vlasti uvesti nove poticajne mjere, s obzirom da je rast kineskog gospodarstva usporio na najniže razine u godinu dana, ispod 5 posto na godišnjoj razini

„Azijska tržišta uglavnom prate Wall Street, pa se oporavljaju od nedavnog oštrog pada, no i dalje postoje zabrinutosti u vezi rasta kineskog gospodarstva”, kaže Edison Pun, analitičar u tvrtki Saxo Markets.

Dolar pao, cijene nafte blago porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta znatno pala jer su, nakon slabih pokazatelja iz američke industrije, splasnula očekivanja da će Fed normalizirati monetarnu politiku prije drugih velikih središnjih banaka u svijetu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,69 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,00 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 114,10 jena, kao i jučer u ovo doba.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1650 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1585 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, nakon jučerašnjeg znatnog pada.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,05 posto, 84,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,10 posto, na 82,55 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Alibaba, Softbank, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a Wall Street je pratio ključnu konferenciju o umjetnoj inteligenciji i iščekivao nove smjernice monetarne politike Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz nešto bolji promet.
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
PREPORUKE
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
NEW YORK - Predstojeće prepolovljenje bitcoina u travnju jedan je od najočekivanijih događaja u blockchain i kripto svijetu, i to s dobrim razlogom.
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
MLJEKARSTVO
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je u Varaždinu predstavilo Program razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine te akcijski plan za provedbu tog programa do 2025., a ministrica Marija Vučković izjavila je da se u taj sektor planira utrošiti nešto više od 592 milijuna eura.
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TOKIO - Japanski indeks Nikkei 225 predvodio je dobitke na azijsko-pacifičkim tržištima u ponedjeljak, dok Kina bilježi povećane dobitke nakon što su podaci pokazali da je njezino gospodarstvo snažno počelo godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE