GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Širenje korone spustilo indekse

Azijska tržišta: Širenje korone spustilo indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 06:59
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu i jer su splasnule nade u dogovor u Washingtonu o novim poticajnim gospodarskim mjerama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,5 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,8 i 1,3 posto. U Šangaju i Australiji porasle su, pak, između 0,1 i 0,4 posto.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu drugi dan zaredom.

Pad je uslijedio nakon što je ministar financija Steven Mnuchin kazao da dogovor između Kongresa i Bijele kuće o dodatnim poticajima gospodarstvu vjerojatno neće biti postignut prije predsjedničkih izbora početkom studenoga.

„U ovom trenutku izgleda teško da se dogovor postigne i realizira prije izbora, s obzirom gdje smo i koliko je rada preostalo na detaljima, no nastavit ćemo raditi po tim pitanjima”, kazao je Mnuchin.

To je razočaralo ulagače jer je upravo nada u dogovor o daljnjoj pomoći gospodarstvu u borbi protiv koronakrize podržavala rast tržišta posljednjih tjedana.

Ipak, mnogi ulagači očekuju veliki paket poticaja nakon predsjedničkih izbora, na kojima bi, očekuje se, mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden.

Premda se smatra da bi Biden mogao povećati poreze na dobit kompanija i kapitalne dobitke, analitičari ukazuju na moguće dobre strane ako Biden zasjedne u Bijelu kuću. Među ostalim, očekuju manje trgovinskih tenzija u svijetu.

„To ukazuje na oportunizam, s obzirom da se na tržištima prije samo nekoliko mjeseci pričalo da će dionice oštro pasti ako Trump ne pobijedi, a sada se smatra da bi Bidenova pobjeda bila dobra za dionice. Sve to zapravo pokazuje da je nakon golemih monetarnih poticaja središnjih banaka u svijetu tržište preplavljeno novcem, pa cijene dionica rastu”, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Loše na tržišta utjecale su, pak, vijesti o daljnjem rastu broja oboljelih od koronavirusa u svijetu, zbog čega rastu strahovanja od novih restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje virusa.

Dolar blago oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala nakon dva dana rasta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,43 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,53 boda.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 105,35 na 105,20 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1725 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1745 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros dodatno blago porasle, nakon što su jučer skočile 2 posto, zahvaljujući izvješću o padu zaliha nafte u SAD-u prošloga tjedna, što ukazuje na jačanje potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,20 posto, na 43,39 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,10 posto, na 41,07 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE