GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Šesti uzastopni pad MSCI Asia Pacific Indexa

Azijska tržišta: Šesti uzastopni pad MSCI Asia Pacific Indexa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2020 / 07:59
Autor: SEEbiz / H
TOKYO - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, pri čemu je azijski MSCI indeks skliznuo šesti dan zaredom, što je posljedica strahovanja ulagača od negativnog utjecaja širenja koronavirusa na gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,7 posto, oslabivši šesti dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo oko 2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,3 i 2,2 posto.

Azijske su burze pod pritiskom širenja koronavirusa u Kini i izvan te zemlje.

Od tog je virusa u Kini dosad umrlo 170 ljudi, a zaraženo ih je više od 7.700, pri čemu su slučajevi tog virusa zabilježeni u svim provincijama.

Kina poduzima niz mjera za sprječavanje širenja zaraze, od karantene u nekoliko gradova do zabrane javnog okupljanja, no ulagači su zabrinuti dok se procjenjuje koliki bi mogao biti negativni utjecaj na gospodarstvo.

Kineski mediji navode procjene tamošnjih ekonomista da bi rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva u prvom tromjesečju mogao usporiti na 5 posto, pa i niže, s otprilike 6 posto u posljednjem lanjskom kvartalu.

Analitičari J. P. Morgana smanjili su, pak, procjene rast kineskog gospodarstva u prvom ovogodišnjem s prethodnih 6,3 na 4,9 posto, dok bi u cijeloj ovoj godini rast mogao iznositi 5,6 posto.

„Iskustva sa SARS virusom iz 2003. godine pokazuju da bi šok mogao imati veliki utjecaj na gospodarsku aktivnost, posebice ako se zbog straha smanji mobilnost ljudi. Prelijevanje negativnog utjecaja iz Kine na ostatak svijeta mogao bi biti puno veći nego u doba SARS epizode, s obzirom da je od tada udjel kineskog gospodarstva u svjetskom znatno porastao", pišu analitičari J. P. Morgana u osvrtu na situaciju na tržištima.

Analitičari smatraju da će širenje koronavirusa, poput svojedobno SARS-a, najviše pogoditi turizam i povjerenje potrošača, pa se očekuje i pad potrošnje i prihoda mnogih kompanija u Kini.

Švedska IKEA odlučila je u četvrtak zbog širenja tog virusa zatvoriti sve svoje prodavaonice u Kini.

Cijene nafte pale više od 1 posto

A na valutnim je tržištima dolar blago oslabio prema košarici valuta, nakon nekoliko dana postupnog rasta.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 98,00 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,02 boda.

U odnosu na europsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,1015 dolara, kao i jučer u ovo doba.

No, tečaj dolara prema japanskoj valuti, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, skliznuo je s jučerašnjih 109,20 na 108,85 jena.

Posljedica je to i poruka američke središnje banke s jučerašnje sjednice njezinih čelnika.

Fed je, kao što se i očekivalo, ostavio kamatne stope nepromijenjene i poručio da su nesigurnosti u vezi gospodarskih izgleda i dalje prisutne.

„Vjerujemo da je sadašnja monetarna politika odgovarajuća da podrži daljnji održiv rast gospodarstva, snažno tržište rada i povratak inflacije prema ciljanih 2 posto", kazao je na konferenciji za medije predsjednik Feda Jerome Powell.

Kao jednu od nesigurnosti u svijetu Powell je naveo i širenje koronavirusa u Kini.

A cijene su nafte ponovno pod pritiskom jer se ulagači plaše da bi potražnja u svijetu za gorivom mogla oslabiti, s obzirom da će širenje koronavirusa pogoditi, među ostalim, zrakoplovne kompanije.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu potonula 1,1 posto, na 52,74 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,05 posto, na 59,18 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE