GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna

Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2021 / 06:50
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili novi rekordni dosezi burzovnih indeksa na Wall Streetu, dok je dolar blago ojačao prema košarici valuta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,00 sati u plusu 0,3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,6 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Hong Kongu. U Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,2 i 0,5 posto.

Azijske ulagače ohrabrili su rekordni dosezi S&P 500 i Dow Jones indeksa u petak na Wall Streetu, kao i Nasdaqa, nakon izvješća koje pokazuje da se američko gospodarstvo i dalje oporavlja, ali ne toliko snažno da bi središnja banka trebala zaoštriti monetarnu politiku.

U petak je, naime, objavljeno da je u lipnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za 850.000, više nego što se očekivalo i više nego mjesec dana prije.

No, broj zaposlenih i dalje je oko 6,8 milijuna manji nego u veljači 2020. godine, prije izbijanja koronakrize, dok je stopa nezaposlenosti neočekivano porasla s 5,8 na 5,9 posto.

A to znači, protumačeno je na tržištu, da će američka središnja banka i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku.

Naime, dužnosnici Feda već dulje vrijeme poručuju da je prerano za zaoštravanje monetarne politike, unatoč jačanju inflacije, jer se tržište rada još nije dovoljno oporavilo.

„S obzirom na brojke o zapošljavanju u SAD-u, situacija je i dalje doista optimistična, što će se, smatram, vidjeti ovoga tjedna. Uvjeti su dobri za daljnji rast cijena dionica u svijetu”, kaže Kyle Rodda, analitičar u tvrtki IG.

MSCI indeks svih svjetskih burzi dosegnuo je u petak rekordnih 724,66 bodova, a jutros je ojačao daljnjih 0,1 posto.

No, na Tokijskoj su burzi cijene dionica pale jer ulagače zabrinjava rast broja novozaraženih koronavirusom samo nekoliko tjedana prije početka Olimpijskih igara.

Dolar blago ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,29 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 92,24 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 111,05 na 111,10 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1860 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1865 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale jer prošloga tjedna OPEC+ nije na sastanku postigao dogovor o povećanju proizvodnje. Sve zemlje složile su se s prijedlogom povećanja proizvodnje, osim Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji traže bolje uvjete za sebe. Pregovori se nastavljaju u ponedjeljak.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,30 posto, na 75,96 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,23 posto, na 74,99 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE