GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna

Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2021 / 07:34
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u ponedjeljak porasle, što se ponajviše zahvaljuje korekciji na više nakon oštrog pada prošloga tjedna jer gospodarski pokazatelji i nisu baš impresivni.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,4 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo oko 4 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 1,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji skočile između 0,4 i 2,1 posto.

Osim azijskih indeksa, na dobitku su trenutno i terminski indeksi u Europi i SAD-u, što znači da bi najveće svjetske burze danas mogle nadoknaditi dio gubitaka od prošloga tjedna.

No, to nije posljedica nekih pozitivnih vijesti, s obzirom da su nakon naznaka usporavanja oporavka europskog i američkog gospodarstva uslijedili i pokazatelji da rast kineskog gospodarstva gubi na zamahu.

Jutros su, naime, dva izvješća pokazala da je rast aktivnosti u industrijskom sektoru u siječnju značajno usporen i da je bio znatno ispod očekivanja analitičara.

Moguće je i daljnje usporavanje oporavka od koronakrize jer se proces cijepljenja u SAD-u i Europi provodi sporije nego što se očekivalo, pa mnoge zemlje zadržavaju restriktivne mjere.

Mjesecima su podršku tržištima pružale i najave novog predsjednika SAD-a Joe Bidena o dodatnom paketu fiskalnih poticaja vrijednom 1.900 milijardi dolara.

No, pitanje je koliko će poticajni paket na kraju iznositi, s obzirom da je 10 republikanskih senatora predložilo plan poticaja vrijedan samo 600 milijardi dolara.

Premda vijesti nisu baš poticajne, cijene su dionica jutros porasle zahvaljujući korekciji nakon prošlotjednog oštrog pada i naznakama smirivanja Wall Streeta.

Naime, prošloga je tjedna najveću svjetsku burzu uzdrmala borba između malih investitora okupljenih na društvenim mrežama, koji su podizali cijenu dionice GameStopa, i investicijskih hedge fondova, koji su igrali na pad cijene i izgubili milijarde dolara.

Profesionalni investitori na Wall Streetu plašili su se da će mali ulagači nastaviti trgovati dionicama, no odahnuli su jer se čini da su se ti ulagači jutros usmjerili na tržište plemenitih metala.

Zahvaljujući tome, jutros je cijena srebra skočila 6 posto i dosegnula najvišu razinu u šest mjeseci.

Dolar stabilan

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,50 bodova, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 104,70 jena, dok je u odnosu na europsku valutu dolar blago ojačao.

Cijena eura skliznula je na 1,2130 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,2135 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,4 posto, na 52,42 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,6 posto, na 55,40 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE