GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna

Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2020 / 07:53
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, nakon prošlotjednog pada, jer su ulagače ohrabrili dobri gospodarski pokazatelji iz Kine, no trguje se oprezno jer se europska gospodarstva zatvaraju zbog širenja koronavirusa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,35 posto, nakon što je prošloga tjedna pao više od 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 1,3 posto. U Šangaju i Singapuru su, pak, blago pale.

Pozitivno je na azijska tržišta utjecao podatak da je u Kini proizvodna aktivnost porasla i u listopadu, šesti mjesec zaredom, i to brže nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

To je podržalo nadu ulagača da će regionalna gospodarstva biti pošteđena slabosti kakva je prisutna u SAD-u i zapadnom dijelu Europe.

Naime, kako u drugom valu širenja koronavirusa bilježe rekordni rast broja novozaraženih, mnoge europske zemlje, među kojima Francuska, Njemačka i Engleska, ponovno uvode strože mjere za suzbijanje virusa, što će usporiti oporavak gospodarstava, a time i potražnje za naftom.

Rekordni rast broja novozaraženih bilježi se i u SAD-u, gdje dnevno od koronavirusa umire više od tisuću ljudi.

„S obzirom na novo 'zatvaranje' u mnogim zemljama Europe, izgledi za rast tih gospodarstava nisu baš najbolji. Ključno je pitanje koliko će 'zatvaranje' potrajati kako bi se virus stavio pod kontrolu”, pišu analitičari u tvrtki Perpetual u osvrtu na situaciju na tržištima.

Ulagači su oprezni i zbog predsjedničkih izbora u SAD-u 3. studenoga, na kojima bi, pokazuju ankete, mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden.

Analitičari JPMorgana smatraju da bi pobjeda Bidena kratkoročno za tržišta bila neutralna, a dugoročno negativna.

Novi paket fiskalnih poticaja gospodarstvu mogao biti biti veći ako pobijedi Biden, no njegova porezna politika mogla bi negativno utjecati na tržišta, pišu analitičari JPMorgana u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dolar nastavio jačati

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i jutros, nakon što je prošloga tjedna skočila 1,4 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 94,07 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 94,03 boda.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće na razinama od petka, oko 104,65 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1640 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1645 dolara.

Cijene nafte dodatno pale

Cijene su nafte, pak, nastavile kliziti, nakon što su prošloga tjedna potonule više od 10 posto, pa su zaronile na najniže razine u pet mjeseci.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros pala 3,2 posto, na 36,74 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,6 posto, na 34,49 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE