GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna

Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2020 / 07:50
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer je ponovno oživjela nada u poticajne mjere u SAD-u prije predsjedničkih izbora, ali i cjepivo protiv koronavirusa do kraja godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,6 i 0,9 posto. U Šangaju i Singapuru su, pak, skliznule između 0,3 i 1,7 posto.

Azijske ulagače ohrabrila je poruka američke kompanije Pfizer u petak da bi do kraja godine moglo biti spremno cjepivo protiv koronavirusa u SAD-u.

Uz to, podršku tržištima pružila je poruka Nancy Pelosi, predsjednice Zastupničkog doma Kongresa, da bi dogovor s Bijelom kućom o cjelovitom paketu pomoći gospodarstvu u borbi protiv koronakrize mogao biti postignut do predsjedničkih izbora početkom studenoga.

Zahvaljujući tome, terminski S&P 500 indeks porastao je jutros 0,6 posto, pa se može očekivati rast cijena dionica na Wall Streetu.

No, ulagače je ponešto pokolebao sporiji nego što se očekivalo rast kineskog gospodarstva u trećem tromjesečju.

Jutros je objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) u protekla tri mjeseca porastao 4,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su analitičari u prosjeku očekivali rast od 5,2 posto.

S druge strane, podaci za rujan o industrijskoj proizvodnji i potrošnji u maloprodaji nešto su bolji od očekivanja.

„Rast gospodarstva u trećem tromjesečju bio je manje snažan nego što se očekivalo. No, podaci za rujan ukazuju na novi zamah, pa su izgledi rasta gospodarstva u četvrtom tromjesečju vrlo dobri”, kaže Frances Cheung, analitičarka u Westpacu.

No, loše na tržišta utječu vijesti o daljnjem rastu broja oboljelih od koronavirusa u svijetu, posebice u Europi.

Mnoge europske zemlje posljednjih dana bilježe rekordni rast broja novooboljelih, pa se ponovno uvode restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa, što će usporiti oporavak gospodarstava od koronakrize.

Na tržištu vlada nesigurnost i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora u SAD-u, na kojima bi, očekuje se, mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden.

Dolar blago ojačao

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,74 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 93,70 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti blago porastao sa 105,40 na 105,45 jena.

Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1712 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1720 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago pale jer se ulagači plaše da će daljnje širenje koronavirusa dovesti do novih restriktivnih mjera, što bi narušilo oporavak gospodarstava, a time i potražnje za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 0,30 posto, na 42,78 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,40 posto, na 40,72 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Pfizer, cjepivo protiv koronavirusa, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE