GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Rast indeksa, investitori očekuju nove poticaje

Azijska tržišta: Rast indeksa, investitori očekuju nove poticaje
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2020 / 07:38
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će širenje koronavirusa u svijetu uskoro dosegnuti vrhunac i da će vlasti uvesti dodatne poticajne gospodarske mjere.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto, nadoknadivši jučerašnje gubitke.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji porasle između 0,3 i 2 posto.

Ulagače su ohrabrile određene naznake da je širenje koronavirusa u nekim zemljama blizu vrhuncu i da će uskoro uslijediti bolje vijesti.

Doduše, u srijedu su u SAD-u od koronavirusa preminule 1.973 osoba, više nego dan ranije, pa je ukupan broj umrlih dosegnuo 14.695, čime je SAD po broju mrtvih od koronavirusa prešao Španjolsku, a ispred je još samo Italija.

Raste i broj zaraženih u Japanu, a ukupno je u svijetu broj zaraženih premašio 1,4 milijuna, dok je broj umrlih dosegnuo 83.400.

No, ulagači se nadaju da je blizu vrhunac zaraze i da će uskoro broj umrlih i zaraženih početi padati.

„Ima naznaka da se zaraza bliži vrhuncu, što je utjecalo na promjenu raspoloženja na tržištima. No, treba biti oprezan jer ovo nije čisto ekonomski problem. Više se radi o prirodnoj katastrofi, što otežava prognoze“, kaže Masayuki Kichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui Asset Management.

Pozitivno na tržišta utječe i jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu za više od 3 posto, premda makroekonomski pokazatelji i upozorenja kompanija počinju ukazivati na velike štete zbog paralize mnogih dijelova gospodarstva.

Primjerice, lanac restorana McDonald's izvijestio je jučer da je njegova prodaja u svijetu u ožujku pala više od 22 posto, dok lanac kafića Starbucks procjenjuje da će mu zarada u drugom tromjesečju pasti 47 posto.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta blago oslabio treći dan zaredom.

Jutros se njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 100,10 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,17 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 108,80 na 108,90 jena.

U odnosu, pak, na europsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,0865 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Cijene su nafte, pak, porasle jer se ulagači nadaju dogovoru najvećih svjetskih proizvođača o smanjenju proizvodnje, što bi podržalo cijene koje su pod pritiskom zbog pada potražnje uslijed koronakrize.

Na američkom je tržištu cijena barela skočila 2,8 posto, na 25,80 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,8 posto, na 33,10 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Apple, Shanghai Composite Index, Nikkei 225, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE