GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Rast indeksa drugi uzastopni dan

Azijska tržišta: Rast indeksa drugi uzastopni dan
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2021 / 07:29
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu porasle, drugi dan zaredom, zahvaljujući novim gospodarskim poticajima u Kini i jučerašnjem snažnom rastu burzovnih indeksa na Wall Streetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto, pa se dodatno odmaknuo od najniže razine u godinu dana, na koju je skliznuo u ponedjeljak.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju i Australiji porasle između 0,3 i 1,2 posto. U Hong Kongu su, pak, blago pale.

Na azijskim burzama i dalje vlada dobro raspoloženje, zahvaljujući novim poticajnim monetarnim mjerama u Kini, što bi trebalo ubrzati rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

No, ponovno zabrinjava kineski nekretninski sektor, a pritisak na dionice kompanija iz tog sektora glavni je razlog pada hongkonškog Hang Seng indeksa.

Pozitivno na burze, pak, utječe jučerašnji snažni skok burzovnih indeksa na Wall Streetu, drugi dan zaredom, što se zahvaljuje popuštanju strahovanja od omikrona.

Britanski proizvođač lijekova Glaxo Smith Kline objavio je jučer da je njegova terapija protiv covida-19, temeljena na antitijelima, na kojoj rade zajedno s američkom kompanijom Vir Biotechnology, učinkovita protiv svih mutacija omikrona.

Osim toga, dr. Anthony Fauci, savjetnik Bijele kuće za zdravstvenu krizu, kazao je da preliminarni podaci pokazuju da je omikron vjerojatno zarazniji od prethodnih varijanti virusa, ali da bi mogao biti manje opasan.

Zahvaljujući snažnom rastu u prva dva dana ovoga tjedna, burzovni indeksi na Wall Streetu nadoknadili su veliki dio gubitaka nastalih odmah nakon prvih vijesti o pojavi omikrona prije desetak dana.

„Prije tjedan dana vidjeli smo veliki strah na tržištu zbog omikrona, no čini se da je ta varijanta virusa vrlo zarazna, ali manje opasna nego što su se ulagači plašili”, kaže Peter Tuz, predsjednik u kompaniji Chase Investment Counsel.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,15 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,22 boda.
Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 113,60 na 113,50 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar, pak, stagnira, pa se cijena eura kreće oko 1,1290 dolara, kao i jučer u ovo doba.

A cijene su nafte blago pale, nakon snažnog rasta u prva dva dana ovoga tjedna. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,15 posto, na 75,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,18 posto, na 71,90 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE