GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Raspoloženje većinom pozitivno

Azijska tržišta: Raspoloženje većinom pozitivno
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2021 / 07:58
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Na azijskim se burzama u srijedu zadržalo uglavnom pozitivno raspoloženje, zahvaljujući dobrim vijestima o cjepivu protiv covida-19 i popuštanju zabrinutosti oko Fedova stezanja monetarne politike, no trgovalo se oprezno jer investitorima nedostaje novih smjernica.

MSCI indeks azijskih burzi u 7,00 sati bio je u plusu 0,1 posto. Od početka tjedna tako je na dobitku 3,7 posto, oporavivši se tako s najniže razine u ovoj godini, na koju se spustio prošloga tjedna.

Tokijski Nikkei indeks istodobno je bio u minusu blagih 0,04 posto. Australski burzovni indeks, pak, bio u plusu 0,16 posto, a kineski u minusu 0,24 posto.

"Tržišta su i dalje pod utjecajem potpunog regulatornog odobrenja Pfizerovog i BioNTechovog cjepiva protiv covida, što utire put organizacijama da uvedu obvezno cijepljenje za radnike i tako podignu stopu procijepljenosti. Nadalje, čini se da je zaraza delta sojem u Kini pod kontrolom, jer proteklih dana nema novih lokalnih slučajeva", ističe Tapas Strickland, iz National Australia Bank.

Za nove smjernice investitori čekaju redovito godišnje zasjedanje Feda u Jackon Holeu. Predsjednik Feda Jerome Powell trebao bi se sastati s ostalim Fedovim dužnosnicima, a njegove izjave nakon sastanka pažljivo će se secirati u potrazi za naznakama kad bi Fed mogao početi smanjivati svoj program kupnje obveznica mjesečno vrijedan 120 milijardi dolara te podići kamatne stope s rekordno niske razine.

Tečaj dolara na najnižoj razini u zadnjih tjedan dana

Veća sklonost investitora riziku, nakon prošlotjednih oštrih korekcija na tržištima kapitala u svijetu, održava tečaj dolara blizu najniže razine u zadnjih tjedan dana prema najvažnijim svjetskim valutama.

Dolarov indeks, koji mjeri kretanje američkog dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta, u srijedu iznosio 93 boda, što je 0,11 posto više nego dan ranije, kad je pao na 92.804 boda, najnižu razinu od 17. kolovoza.

Dolar je proteklih tjedana rastao, dosegnuvši prošli petak 93.734 boda, najvišu razinu u 9,5 mjeseci jer je investitore na tržištima kapitala zabrinula mogućnost da Fed već u rujnu počne smanjivati izdašne monetarne poticaje, prije svega kupnju obveznica.

Prema euru, dolar je u srijedu blago oslabio, za 0,08 posto, pa euro stoji 1,17475 dolara. U odnosu na jen, pak, ojačao je 0,13 posto, na 109,82 jena.

Istodobno, barel nafte na londonskom tržištu pojeftinio je 0,38 posto, na 70,92 dolara, a na američkom za 0,25 posto, na 67,37 dolara. No, od početka tjedna nafta je poskupila otprilike 8 posto, nakon što je prošloga tjedna zabilježila najveći tjedni pad u zadnjih devet mjeseci.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE