GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Prvi rast ovoga tjedna

Azijska tržišta: Prvi rast ovoga tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2021 / 07:29
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, prvi put ovoga tjedna, jer je ulagače ohrabrio rast burzovnih indeksa na Wall Streetu dva dana zaredom i jer su zbog pada cijena energenata splasnula strahovanja od jačanja inflacije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,2 posto, nadoknadivši veći dio gubitaka iz proteklih dana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao gotovo 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,6 i 2,5 posto. Na burzi u Šangaju danas se zbog praznika ne radi.

Rast tržišta ponajviše se zahvaljuje ublažavanju strahovanja ulagača od jačanja inflacije jer su cijene nafte pale drugi dan zaredom, nakon što su početkom tjedna dosegnule najviše razine u više godina.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros skliznula 0,25 posto, 80,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,60 posto, na 76,97 dolara.

Rast cijena energenata posljednjih tjedana izazivao je strahovanja od dodatnog jačanja inflacije, što bi američki Fed i druge središnje banke u svijetu moglo natjerati da zaoštre monetarnu politiku prije nego što se procjenjivalo.

„Snažan rast cijena energenata doveo je do rasta prinosa na obveznice, što je bilo povezano sa slabošću tržišta dionica u svijetu”, pišu analitičari Capital Economicsa u osvrtu na situaciju na tržištu.

Pozitivno je na tržišta utjecao i jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu drugi dan zaredom.

To se zahvaljuje vijesti da bi demokratski i republikanski zastupnici u američkom Kongresu mogli postići dogovor o privremenom povećanju plafona državnog zaduživanja.

Taj plafon određen je na 28.400 milijardi dolara, a ako se ne poveća, država je suočena s rizikom da za dva tjedna neće moći plaćati svoje dugove.

Republikanci su dosad odbijali prijedloge vlade predsjednika Joe Bidena, no jučer su poručili da su spremni podržati privremeno povećanje zaduživanja do prosinca, što bi spriječilo kolaps saveznih financija.

„Republikanci su poručili da bi mogli podržati privremeno povećanje državnog zaduživanja. Kratkoročno, to je pozitivna vijest”, kaže Jay Hatfield, portfelj menadžer u tvrtki Capital Advisors.

Dolar ojačao

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, pa se kreće blizu najviših razina u godinu dana.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 94,24 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,02 boda.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 111,60 na 111,40 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1555 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1590 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u utorak nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da će kamatne stope možda morati ostati visoke.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE