GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Prekid pozitivnog niza

Azijska tržišta: Prekid pozitivnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2020 / 07:39
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Premda je američki Fed poručio da će još dulje vrijeme zadržati niske kamatne stope, na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale jer su ulagači, koji su se nadali novim mjerama za poticanje gospodarstva, razočarani.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,8 posto, nakon pet dana rasta.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,2 i 1,6 posto.

Azijske ulagače razočarao je jučerašnji pad S&P 500 indeksa na Wall Streetu za pola posto, kao i Nasdaq za više od 1 posto, što je ponajviše posljedica pritiska na tehnološki sektor.

One ulagače koji su se nadali novim monetarnim poticajnim mjerama u najvećem svjetskom gospodarstvu razočarala je, pak, američka središnja banka.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda odlučili su jučer zadržati ključne kamatne stope blizu nule i poručili da će kamate ostati tako niske čak i kada će inflacija neko vrijeme biti iznad ciljanih 2 posto.

To je, naime, bila prva sjednica Feda, nakon što je predsjednik središnja banke Jerome Powell nedavno najavio promjene u vođenju monetarne politike prema kojima će banka biti popustljivija po pitanju inflacije i dozvoliti njezino kretanje iznad ciljanih razina određeno vrijeme.

Nove projekcije pokazuju da većina čelnika Feda očekuje da će kamate ostati niske barem do 2023. godine.

Uz to, Fed je poboljšao ekonomske procjene. Tako sada očekuje da će gospodarstvo u ovoj godini pasti 3,7 posto, dok je još u lipnju procjenjivao da će pad iznositi 6,5 posto.

Stopa nezaposlenosti mogla bi na kraju godine iznositi 7,6 posto, procjenjuje središnja banka, dok je u kolovozu iznosila 8,4 posto.

Zadržavanje niskih kamatnih stopa bilo je očekivano, a neki su se ulagači nadali novim poticajnim mjerama, pa su ih odluke Feda razočarale.

„Fed je isporučio minimalno od onoga što se na tržištima očekivalo, a fokusirao se ponajviše na popustljivije ciljanje inflacije”, kaže Stephen Miller, strateg u tvrtki GSFM.

Loše na azijske burze utječe i pad američkih terminskih indeksa, što pokazuje da bi i na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu tržište moglo biti pod pritiskom.

Terminski S&P 500 indeks trenutno je u minusu 0,8 posto, a terminski Nasdaq više od 1 posto.

Dolar ojačao drugi dan zaredom

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,17 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,10 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 105,25 na 105,05 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1770 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1840 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon jučerašnjeg snažnog rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,6 posto, na 41,95 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,7 posto, na 39,87 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Federalne rezerve, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE