GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta prate rast Wall Streeta

Azijska tržišta prate rast Wall Streeta
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2021 / 07:50
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, nakon jučerašnjeg pada, jer se ulagači nadaju da će ubrzanje provođenja cijepljenja u svijetu protiv covida-19 pridonijeti ubrzanju oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 1,25 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,2 i 1,1 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 1 posto, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove rekordne razine.

To se zahvaljuje najavama novih poticaja američkom gospodarstvu, solidnim gospodarskim pokazateljima i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Uz to, ulagače su ohrabrile vijesti o napretku u distribuciji cjepiva protiv covida-19. Nadaju se da će ubrzanje provođenja cijepljenja pridonijeti ubrzanju oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize.

Zahvaljujući tome, MSCI ACWI indeks 50 najvećih svjetskih burzi porastao je peti dan zaredom i ponovno se primaknuo rekordnoj razini, dosegnutoj prije dva tjedna.

„Tržišta najviše pokreće snažan oporavak zarada kompanija. Uz to, u fondovima je gomila novca koja će vjerojatno biti investirana u dionice kada se nakon cijepljenja gospodarska situacija normalizira”, kaže Jumpei Tanaka, strateg u tvrtki Pictet.

Dolar na putu najvećeg tjednog dobitka u tri mjeseca

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla četvrti dan zaredom, pa se kreće na najvišim razinama u dva mjeseca.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,57 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 91,25 bodova.

Od početka tjedna taj je indeks porastao 1,1 posto, pa je pred najvećim tjednim dobitkom od početka studenoga.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je jutros s jučerašnjih 105,10 na 105,55 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1965 dolara, najnižu razinu u dva mjeseca, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2030 dolara.

„Čini se da se pokušava trgovati na temelju očekivanja da će se gospodarska situacija normalizirati, zahvaljujući cijepljenju protiv koronavirusa. Činjenica je da posljednjih dana samo dvjema valutama ide bolje nego dolaru. To su britanska funta i izraelski šekel, a radi se o valutama dviju država koje su najviše odmaknule po pitanju cijepljenja”, kaže Arihiro Nagata, direktor u Sumitomo Mitsui Bank.

Osim dolara, ovoga tjedna snažno rastu i cijene nafte na temelju optimizma ulagača u vezi oporavka gospodarstava, pada zaliha i odluke OPEC-a da zadrži proizvodnju na dosadašnjim razinama.

Na američkom je tržištu cijena barela porasla 0,70 posto, na 56,62 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,65 posto, na 59,22 dolara.

To su najviše cijene nafte u otprilike 11 mjeseci.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Apple, Shanghai Composite Index, Nikkei 225, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE