GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Pad indeksa zbog oštre kineske politike

Azijska tržišta: Pad indeksa zbog oštre kineske politike
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2022 / 07:10
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale jer su američki terminski indeksi u minusu, nakon jučerašnjeg rasta, dok je euro ojačao jer bi monetarne vlasti eurozone već u srpnju mogle povećati kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 1 i 1,4 posto. U Australiji, pak, stagniraju.

Azijske ulagače nije ohrabrio jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu za više od 1,5 posto jer su američki terminski indeksi trenutno u minusu.

Terminski S&P 500 na gubitku je 0,8, a Nasdaq indeks 1,4 posto.

Čini se da je jučerašnji rast na najvećoj svjetskoj burzi bila samo korekcija cijena dionica, nakon što su S&P 500 i Nasdaq indeks pali sedam tjedana zaredom, što nije zabilježeno još od dot.com krize 2001. godine.

Tržište donekle podržavaju najave iz Bijele kuće kako bi se mogle smanjiti carine na uvoz kineskih proizvoda u cilju smanjivanja inflacije, kao i nada u nove poticajne mjere u Kini.

No, politika nulte tolerancije covida-19 u Kini već je izazvala ozbiljno usporavanje tamošnjeg gospodarstva.

„Nakon razočaravajućih pokazatelja u travnju, mi smo povećali procjenu pada kineskog gospodarstva u drugom tromjesečju s prethodnih 1,5 na 5,4 posto godišnje. Svjetsko bi gospodarstvo u drugom tromjesečju moglo porasti samo 0,6 posto godišnje”, upozorili su jutros analitičari JPMorgana.

Niz novih podataka ukazuje na usporavanje rasta regionalnih gospodarstava.

Osim toga, loše na tržišta utječu očekivanja da će američka središnja banka nastaviti agresivno povećavati ključne kamatne stope.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podignuti za po 0,50 postotnih bodova na barem iduće dvije sjednice.

Ulagači se plaše da bi zbog toga, ali i zbog rata u Ukrajini i poremećaja u nabavnim lancima, gospodarstvo moglo uroniti u recesiju.

Dolar oslabio, cijene nafte blago porasle

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta pala drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 102,30 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,70 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 127,35 na 127,90 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0670 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0590 dolara.

Jačanje eura zahvaljuje se najavi da bi Europska središnja banka (ECB) već u srpnju mogla povećati kamatne stope. Kraj ECB-ova programa kupnje imovine može se očekivati na početku trećeg tromjesečja, napisala je predsjednica ECB-a Christine Lagarde u blogu.

"To bi nam omogućilo podizanje stope na našem sastanku u srpnju", dodala je.

Cijene su nafte, pak, jutros pale. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je 0,75 posto, na 112,57 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,73 posto, na 109,50 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE