GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Pad indeksa, nema apetita za rizikom uoči praznika

Azijska tržišta: Pad indeksa, nema apetita za rizikom uoči praznika
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2021 / 07:46
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, unatoč rastu Wall Streeta dan prije, jer ulagači nisu voljni dodatno riskirati uoči dužih praznika u Kini i Japanu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,45 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,5 i 1,5 posto.

Slabost azijskih burzi posljedica je, kažu analitičari, predstojećih dužih praznika u Kini i Japanu. Na tamošnjim burzama neće se raditi do iduće srijede, pa ulagači nisu voljni riskirati uoči tako dugih praznika.

Uz to, ulagače je pokolebalo izvješće koje ukazuje na usporavanje oporavka kineskog gospodarstva. Službeni PMI indeksi proizvodnih aktivnosti skliznuo je u travnju na 51,1 bod, s 51,9 bodova mjesec dana prije.

Taj podatak pokazuje da se oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva nastavlja, ali sporijim tempom nego mjesec dana prije.

Zbog toga ulagače nisu impresionirali jučerašnji novi rekordi na Wall Streetu, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima američkih kompanija.

Od 265 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalna poslovna izvješća, njih oko 87 posto zabilježilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 45 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prije dva tjedna očekivali rast od oko 25 posto.

Ostane li tako do kraja sezone objava rezultata, bit će to najveći skok zarada od posljednjeg tromjesečja 2010. godine.

Podršku tržištu pružili su jučer i solidni gospodarski pokazatelji.

Bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a porastao je u prvom tromjesečju po anualiziranoj stopi od 6,4 posto, više nego što se očekivalo i brže nego u prethodnom kvartalu, što ukazuje na ubrzanje oporavka gospodarstva, nakon golemih fiskalnih i monetarnih poticaja.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta blago ojačao, nakon što je danima bio pod pritiskom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,62 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,45 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 108,55 na 108,70 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2115 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2130 dolara.

Unatoč današnjem rastu, dolarov indeks na putu je gubitaka u ovom tjednu.

A cijene su nafte jutros pale nakon što su jučer dosegnule najviše razine u šest tjedana, zahvaljujući dobrim pokazateljima iz američkog gospodarstva, slabosti dolara i nadi ulagača u oporavak potražnje za 'crnim zlatom'.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros skliznula 0,4 posto, na 68,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,3 posto, na 64,80 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Apple, Shanghai Composite Index, Nikkei 225, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE