GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Pad indeksa na početku tjedna

Azijska tržišta: Pad indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2020 / 07:15
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu u petak, jer su zbog neprestanog širenja koronavirusa u svijetu splasnule nade u brzi oporavak svjetskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo gotovo 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,7 i 1,9 posto.

Azijske burze prate pad cijena dionica na Wall Streetu u petak jer su ulagači oprezni zbog neprestanog rasta broja zaraženih i umrlih od koronavirusa.

Broj zaraženih u svijetu premašio je 10 milijuna, dok je od tog virusa dosad umrlo više od 500 tisuća ljudi.

Pritom je otprilike četvrtina umrlih zabilježena u SAD-u, a neke su tamošnje države, kao što su Teksas i Florida, zbog snažnog rasta broja zaraženih odlučile zaustaviti proces postupnog otvaranja gospodarstva.

„Rast broja zaraženih u SAD-u zaustavio je zamah tržišta kapitala, unatoč poboljšanjima u svjetskom gospodarstvu, na što ukazuju bolji nego što se očekivalo makroekonomski pokazatelji”, pišu analitičari JPMorgan banke u osvrtu na situaciju na tržištima.

Posljednjih mjeseci cijene su dionica snažno rasle jer su ulagači očekivali brzi oporavak gospodarstva od koronakrize. No, čini se da oporavak neće biti toliko brz, koliko su se nadali.

Ovoga se tjedna očekuje niz novih izvješća o situaciji u američkom gospodarstvu.

„Vjerujemo da će ti podaci pokazati da je najdublja recesija iza nas. No, moguća je recesija s dvostrukim dnom, ako se ponovno uvedu restriktivne mjere zbog širenja virusa”, kaže Joseph Capurso, analitičar u CBA banci.

Dolar stagnira

A na valutnim tržištima vlada oprez, pa je vrijednost dolara prema košarici valuta gotovo nepromijenjena.

Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,40 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,42 boda.

Pritom se tečaj američke u odnosu na japansku valutu stabilno kreće na razinama od petka, oko 107,25 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1240 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1220 dolara.

Cijene su nafte, pak, osjetno pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 60-ak centi, na 37,85 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 70-ak centi, na 40,30 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE