GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Oštar pad indeksa

Azijska tržišta: Oštar pad indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2022 / 07:54
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je dolar, koji se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, ojačao zbog rasta geopolitičkih napetosti.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,7 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo 2,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Tajvanu pale između 0,2 i 4 posto. U Šangaju su, pak, porasle oko 0,4 posto.

Azijske burze prate jučerašnji pad Wall Streeta, četvrti trgovinski dan zaredom, pri čemu je Nasdaq indeks zaronio na najnižu razinu u više od dvije godine.

Dow Jones oslabio je 0,32 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,75, a Nasdaq indeks 1,04 posto.

To je, među ostalim, posljedica pritiska na dionice proizvođača čipova, nakon što su u petak američke vlasti iz sigurnosnih razloga objavile nove propise kojima se ograničava izvoz neke američke opreme za proizvodnju čipova Kini.

Cijena dionice Nvidie pala je više od 3 posto, a znatno su pojeftinile i dionice Qualcoma, Micron Technologya i Advanced Micro Devicesa.

Zbog toga su jutros najviše pale cijene dionica azijskih proizvođača čipova. Tako je, primjerice, cijena najvećeg svjetskog proizvođača, tajvanskog TSMC-a potonula više od 7 posto.

Osim toga, ulagači se plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa američke središnje banke kako bi se zauzdala inflacija gurnuti gospodarstvo u recesiju.

„Ulagači su zabrinuti za gospodarstvo, plaše se moguće recesije”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.


Čelnici Feda poručuju, pak, da kane nastaviti borbu protiv inflacije i da vjeruju da će se izbjeći recesija.

Charles Evans, predsjednik ogranka Feda u Chicagu, kazao je jučer da podržava napore banke u cilju smanjenja inflacije i da je optimističan, vjeruje da se to može postići bez recesije.

„Inflacija ne popušta i Fed treba otići korak ispred, iznad onoga što su ulagači očekivali”, kaže Tai Hui, strateg za azijska tržišta u tvrtki J.P. Morgan Asset Management.

Na tržištu novca očekuje se da će Fed početkom studenoga, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova, da će u veljači iduće godine kamata na Fedove fondove dosegnuti 4,5 posto i na toj razini ostati veći dio 2023. godine.

Ulagači su oprezni i zbog toga što uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća kompanija.

Zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta gospodarstva, očekivanja su znatno smanjena posljednjih mjeseci.

Tako analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 4,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Početkom srpnja očekivali su, pak, rast zarada za više od 11 posto.

„Na tržištima dominira izbjegavanje rizika zbog novih ruskih napada na ukrajinske gradove i strahovanja od recesije”, kaže Rodrigo Catril, strateg u National Australia Bank.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla drugi dan zaredom zbog rasta geopolitičkih napetosti. Američka se valuta smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 113,35 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 112,75 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 145,50 na 145,70 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 0,9685 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 0,9738 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale drugi dan zaredom, što je posljedica korekcije nakon što su prošloga tjedna skočile više od 10 posto, zahvaljujući odluci OPEC-a i saveznika tog kartela o smanjenju proizvodnje idućih mjeseci.

Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,26 posto, na 95,94 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,38 posto, na 90,78 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Qualcomm, Micron Technology, Advanced Micro Devices, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE