GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Oštar pad indeksa

Azijska tržišta: Oštar pad indeksa
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2022 / 07:33
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica oštro pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer na tržištima vlada nesigurnost uoči odluka i poruka američke središnje banke o kamatnim stopama, inflaciji i rastu gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,1 posto, izgubivši sve jučerašnje dobitke.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,5 i 1,5 posto.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad Wall Streeta. Dow Jones skliznuo je 1,01 posto, dok je S&P 500 pao 1,13, a Nasdaq indeks 0,95 posto.

Oštar pad cijena dionica posljedica je nesigurnosti ulagača uoči odluka i poruka čelnika središnje banke s dvodnevne sjednice, koja završava u srijedu.

Većina analitičara očekuje da će Fed ponovno, treći put u nizu, povećati ključne kamate za 0,75 postotnih bodova, no nakon što su prošloga tjedna podaci pokazali da je u kolovozu u SAD-u inflacija bila viša od očekivanja, špekulira se da bi Fed mogao povećati kamate i za cijeli postotni bod.

Fed će, također, na ovoj sjednici ažurirati svoje projekcije o inflaciji, nezaposlenosti, gospodarskom rastu i kretanju kamatnih stopa.

„Tržište je, čini se, pozicionirano za povećanje kamata od 0,75 postotnih bodova. No, procjene o visini kamata na kraju godine, a očekujem negdje oko 4 posto, i komentari o gospodarskoj situaciji bit će ključni za daljnji smjer tržišta”, kaže Taylor Nugent, ekonomist u National Australia Bank.

Ovoga su tjedna na rasporedu sjednice čak 13 središnjih banaka u svijetu, a od većine njih očekuje se povećanje kamata zbog visoke inflacije, među ostalim, u Švicarskoj, Engleskoj i Južnoj Africi.

Švedska središnja banka iznenadila je jučer odlukom o povećanju kamata za cijeli postotni bod i najavila je daljnje zaoštravanje monetarne politike u idućih šest mjeseci.

Iznimka je, međutim, japanska središnja banka, koja će ovoga tjedna najvjerojatnije zadržati labavu monetarnu politiku kako bi podržala rast gospodarstva.

Dolar ojačao, cijene nafte blago porasle

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta porasla uoči odluka Feda i ponovno se primaknula najvišoj razini u 20 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 110,14 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 109,54 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 142,95 na 143,56 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 0,9970 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0030 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, nakon jučerašnjeg oštrog pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,22 posto, na 90,82 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,14 posto, na 84,06 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE