GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Oštar pad indeksa

Azijska tržišta: Oštar pad indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2020 / 07:48
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u petak oštro pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagače zabrinjavaju podaci koji ukazuju na spori oporavak gospodarstava od koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,6 posto, pa je na putu tjednih gubitaka od oko 2,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Australiji pale između 0,3 i 2,7 posto.

Nakon što se danima azijski MSCI indeks kretao na najvišim razinama u dvije i pol godine, jutros je oštro pao jer je ulagače pokolebao jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu po najvećim dnevnim stopama od polovice lipnja.

Dow Jones skliznuo je 2,8 posto, dok je S&P 500 potonuo 3,5, a Nasdaq indeks gotovo 5 posto, što je ponajviše posljedica korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, koji je mjesecima predvodio oporavak tržišta.

S&P indeks tehnološkog sektora potonuo je jučer 6 posto, pri čemu su oštro pale cijene dionica Applea, Microsofta, Amazon.coma, Tesle, Nvidie...

Tržište je posljednjih pet mjeseci snažno poraslo s višegodišnjih najnižih razina, na koje je palo u ožujku, zahvaljujući dosad nezabilježenim monetarnim i fiskalnim poticajnim mjerama.

No, čini se da su ulagači postali previše optimistični, s obzirom da su S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili sve gubitke od izbijanja koronakrize i dosegnuli rekordne razine, premda je američko gospodarstvo u recesiji i premda je oporavak sporiji nego što se očekivalo.

„Posljednjih mjeseci tržište nije obraćalo pažnju na povećane rizike. Sada smo udaljeni oko 60 dana od predsjedničkih izbora u SAD-u, pa su se ulagači možda malo uplašili. Situacija u gospodarstvu se postupno poboljšava, no ono je i dalje krhko”, kaže Emily Roland, direktorica strategije u tvrtki John Hancock Investment Management.

A da se gospodarstvo postupno oporavlja, ali sporo, ukazuju i jučer objavljeni podaci.

Tako je broj Amerikanaca koji su zatražili pomoć za nezaposlene prošloga tjedna pao, no i dalje je vrlo visok.

Aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a porasle su i u kolovozu, no taj se rast usporio u odnosu na prethodne mjesece.

U petak će, pak, u fokusu ulagača biti izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta. Analitičari procjenjuju da je u kolovozu broj zaposlenih povećan za 1,4 milijuna.

Tu brojku će, kažu neki analitičari, biti teško dosegnuti, s obzirom da je izvješće agencije za zapošljavanje ADP u srijedu pokazalo da je u privatnom sektoru u kolovozu broj zaposlenih porastao za samo 428.000, dok su analitičari očekivali 950.000.

Dolar blago oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nakon dva dana rasta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,79 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,84 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 106,25 na 106,15 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,1850 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Cijene su nafte, pak, pale zbog zabrinutosti ulagača u vezi potražnje, pa su na putu tjednih gubitaka. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula oko 1 posto, na 43,64 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,1 posto, na 40,93 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE