GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Oštar pad indeksa

Azijska tržišta: Oštar pad indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2020 / 07:54
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica oštro pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači plaše da će oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize ipak potrajati duže nego što su se nadali.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu više od 1,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio više od 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji skliznule između 0,4 i 2,4 posto.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu po najvećim dnevnim stopama od polovice ožujka.

Dow Jones potonuo je 6,9 posto, dok je S&P 500 skliznuo 5,9, a Nasdaq indeks 5,3 posto jer su ulagače zabrinule vijesti o rastu broja novozaraženih od koronavirusa u pojedinim saveznim državama SAD-a, koje su nedavno ukinule restriktivne zdravstvene mjere.

„Ukupan broj zaraženih od Covida-19 jučer je u SAD-u premašio dva milijuna, pri čemu je u čak 18 država povećan broj novozaraženih, uključujući Teksas, Floridu, Arizonu i neke dijelove Kalifornije. To je izazvalo strahovanja od novih zabrana kretanja i gospodarskih aktivnosti, produženog razdoblja opreza potrošača i sporog oporavka gospodarstva“, kaže Ray Atrill, strateg u National Australia Bank.

Američki zdravstveni stručnjaci upozorili su jučer da bi broj umrlih od koronavirusa u SAD-u mogao dosegnuti 200.000 do rujna, prije nego što se broj novozaraženih stavi pod kontrolu.

„Realnost je da će gospodarski rizici potrajati duže nego što se na tržištu procjenjivalo. Posljednjih tjedana tržište je možda prebrzo poraslo“, kaže Dan Deming, direktor u tvrtki KKM Financial.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, najveće svjetske burze snažno su rasle posljednjih tjedana.

S obzirom na neka makroekonomska izvješća, ulagači su se nadali brzom oporavku gospodarstava od koronakrize i izlasku iz recesije. No, realnost je da se gospodarstva, doduše, postupno oporavljaju od prethodnog oštrog pada, ali da neće tako skoro dosegnuti razine od prije izbijanja koroakrize.

Na to su ovih dana ukazale i procjene američke središnje banke. Fed je, naime, u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, objavio da bi u ovoj godini američko gospodarstvo moglo pasti 6,5 posto, a iduće porasti 5 posto.

Poručio je, također, da će ključne kamatne stope ostati niske sve do 2022. godine jer, kako je rekao predsjednik Feda Jerome Powell, predstoji dugi put oporavka.

„Fedova poruka da će zadržati kamatne stope stabilne do 2022. navela je ulagače na zaključak da je Fed više zabrinut za tempo oporavka gospodarstva nego prije“, kaže Joseph Sroka, direktor u tvrtki NovaPoint.

Postoje i brojni drugi rizici po tržišta - od drugog vala širenja koronavirusa i mogućih trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine do povećanog broja stečajeva i rasta nezaposlenosti.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta bago porasla. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,92 boda.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 106,60 na 107,10 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura jutros skliznula na 1,1290 dolara, dok je u srijedu u jednom trenutku dosegnula 1,1422 dolara, najvišu razinu u tri mjeseca.

A cijene su nafte nastavile klizati, nakon jučerašnjeg oštrog pada. Na američkom je tržištu cijena barela jutros skliznula 1,6 posto, na 35,75 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,3 posto, na 38,05 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Apple, Shanghai Composite Index, Nikkei 225, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE