GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog širenja korona virusa

Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog širenja korona virusa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2020 / 07:27
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica oštro pale jer se ulagači plaše da bi širenje korona virusa u Kini i izvan nje moglo negativno utjecati na gospodarstva u regiji.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1 posto, skliznuvši s najviše razine od lipnja 2018. godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu skliznule između 0,2 i 2,3 posto.

Tržišta su pod pritiskom zbog širenja korona virusa, bolesti nalik upali pluća, od koje je dosad u Kini umrlo troje ljudi, dok ih je više od 200 zaraženo.

Virus je prvi put otkriven u gradu Wuhanu u središtu zemlje krajem prošle godine, a od tada se proširio na više kineskih gradova, uključujući Peking i Šangaj, a prijavljen je i četvrti slučaj izvan granica Kine.

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je jučer da će zemlja odlučno suzbiti širenje novog korona virusa, no ulagači se plaše negativnih posljedica po gospodarstva, s obzirom da uskoro počinje kineska nova godina kada milijuni ljudi putuju.

„Tu će situaciju tržišta pratiti na radaru rizika jer, ako situacija postane kritična, to bi mogao biti veliki udarac na zrakoplovnu industriju i lokalni turizam", kaže Stephen Innes, strateg u tvrtki AxiCorp.

Raspoloženje na tržištima pogoršalo se i zbog toga što je Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio procjene rasta globalnog gospodarstva u ovoj godini zbog neočekivano oštrog usporavanja rasta u Indiji i drugim tržištima u razvoju.

Kasnije tijekom dana bit će objavljene i odluke sa sjednice čelnika Bank of Japan, no ne očekuju se nove poticajne monetarne mjere jer je japanska vlada nedavno uvela novi paket fiskalnih poticaja vrijednih oko 1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Dolar blago oslabio

A na valutnim je tržištima dolar blago oslabio prema košarici valuta. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,59 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,61 bod.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, skliznuo s jučerašnjih 110,20 na 109,95 jena.

No, američka je valuta blago ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1090 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1095 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale. Jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula 5 centi, na 58,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 30-ak centi, na 64,90 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index, Nikkei 225
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE