GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog rasta američko-kineskih tenzija

Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog rasta američko-kineskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2020 / 07:45
Autor: SEEbiz / H

ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica znatno pale zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine, a ulagače je pokolebao i jučerašnji oštri pad cijena dionica na Wall Streetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,3 posto.

Pritom su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,7 i 2,2 posto. Na Tokijskoj se burzi zbog praznika danas ne radi.

Azijske ulagače obeshrabrio je jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 1 posto, što je ponajviše bila posljedica oštrog pada cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Najviše su jutros pale cijene dionica na burzi u Šangaju, više od 2 posto, zbog rasta tenzija između SAD-a i Kine, nakon što je Washington naredio Kini da zatvori njezin konzulat u Houstonu zbog špijuniranja.

Peking je to nazvao neutemeljenim izmišljotinama povezanim s predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u i najavio protumjere.

Ulagači su zabrinuti i zbog nepopustljivog širenja koronavirusa, kojim je u svijetu dosad zaraženo više od 15 milijuna ljudi, a umrlo ih je više od 600 tisuća.

U SAD-u je jučer broj zaraženih dosegnuo 4 milijuna, a broj umrlih porastao je za više od 1.000 treći dan zaredom, pa je ukupan broj žrtava tog virusa dosegnuo 144 tisuće.

Zbog toga neke savezne države usporavaju proces ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti, pa se ulagači plaše sporijeg oporavka nego što su se još nedavno nadali.

Zbog toga se ni situacija na američkom tržištu rada ne poboljšava tako brzo kao što se očekivalo. Prošloga je tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima neočekivano porastao za 1,4 milijuna.

Podršku tržištima pruža, pak, nada ulagača u nove poticajne gospodarske mjere u SAD-u, ali i drugim najvećim svjetskim gospodarstvima.

Dolar oslabio četvrti dan zaredom

A na valutnim je tržištima dolar oslabio četvrti dan zaredom, dok je tečaj eura dosegnuo najvišu razinu u 21 mjesec.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 94,65 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,95 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti potonuo s jučerašnjih 107,15 na 106,40 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1616 dolara, najvišu razinu od kraja 2018. godine, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1580 dolara.

Euro jača od utorka, kada su čelnici EU-a prihvatili paket pomoći gospodarstvima u borbi protiv pandemije vrijedan 750 milijardi eura.

Od početka tjedna euro je prema dolaru ojačao 1,7 posto.

Cijene su nafte, pak, jutros blago porasle, nakon jučerašnjeg pada. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,3 posto, na 43,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,2 posto, na 41,15 dolara.

A zbog nesigurnosti na tržištima kapitala, posljednjih dana raste i cijena zlata. Od početka tjedna porasla je više od 4 posto i dosegnula 1.886 dolara po unci, najvišu razinu od rujna 2011. godine.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE