GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Optimisti prevladali, indeksi u snažnom plusu

Azijska tržišta: Optimisti prevladali, indeksi u snažnom plusu
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2022 / 07:02
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Na azijskim burzama najvažniji indeksi u četvrtak su porasli, potaknuti snažnim rastom Wall Streeta i dobrim vijestima iz poslovnog sektora te su na putu oporavka od gubitaka proteklih dana izazvanih geopolitičkim napetostima oko Tajvana, dok se cijene nafte kreću ispod 100 dolara za barel, nakon znatne korekcije dan ranije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio je jutors u plusu 0,65 posto. Tokijski Nikkei ojačao je 0,58 posto, dok je indeks hongkonške burze bio u plusu 1,37 posto, pri čemu njegov tehnološki podindeks za 2,3 posto.

Dobro raspoloženje na azijskim burzama potaknuo je snažan uzlet Wall Streeta, na krilima optimističnih vijesti iz korproativnog sektora, koji je podignuo tehnološki Nasdaq za 2,59 posto, na najvišu razinu u zadnja tri mjeseca. To je uspješno odvratilo pozornost investitora u Aziji s velikih naptosti koje je potaknula posjeta predsjednice donjeg doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu.

"Povijesno gledano, tržišta kapitala sklona su brzo skrenuti pozornost od takvih napetosti, pa vidimo da su se već danas počela prilično snažno oporavljati", izjavila je Vey Sern Ling, izvršna direktorica pri UBP-u.

Najveća dobitnica bila je dionica tehnološkog vica Alibabe, koja je poskupjela 4 posto, u očekivanju da će taj kineski tiv e-trgovine izvijestiti o rekordnim prihodima.

Dolar oko najviše razine u tjedan dana, barel nafte ispod 100 dolara

U međuvremenu, tečaj dolara kreće se stabilno oko najviše razine u zadnjih tjedan dana budući da Fedovi dužnosnici nastavljaju slati poruke da je monetarno zaoštravanje daleko od kraja.

Tako je predsjednica Feda San Francisco Mary Daly za Reuters izjavila da bi američka središnja banka na svom zasjedanju u rujnu trebala podići kamatne stope za 50 baznih bodova, umjesto 75 baznih bodova kao prethodnog puta.

Prošli tjedan je, pak, predsjednik Feda Jerome Powell izjavio da bi Fed trebao razmotriti "neuobičajeno veliko", povećanje kamatnih stopa u rujnu.

Tržište sada procjenjuju da su šanse da kamatne stope u SAD-u budu podignute za 50 baznih bodova na 58 posto, a da njihovo povećanje bude i veće od toga na 41,5 posto.

Dolarov indeks, koji prati kretanje tečaja dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta, na razini je 106,4 bodova, otprilike kao i dan ranije. Pritom tečaj dolara prema euru stagnira na 1,016 dolara za euru, dok je tečaj jena blago oslabio, za 0,1 posto, pa se dolarom trguj epo 133,76 jena.

Cijene nafte, pak, jutros su se stablizirale, nakon što je u srijedu barel u Londonu pojeftinio za 3,7 posto na 96,5 dolara, a na američkom tržištu za 4 posto, na 90,66 dolara, na gotovo najnižu razinu u zadnjih pola godine uslijed neočekivnog porasta zaliha goriva u SAD-u i odluke naftnog kartela OPEC+ da podigne razinu proizvodnje za 100.000 barela dnevno.

U četvrtak ujutro cijena barela Brenta u Londonu stoji 97,3 dolara, što je 53 centa više nego jučer, a WTI-ja na američkom tržištu 91,2 dolata ili 55 centa više.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE