GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, pad indeksa

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, pad indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2020 / 07:41
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer još nema naznaka dogovora o novim poticajnim mjerama u američkom Kongresu, dok podršku tržištima pružaju bolji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji iz Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio više od 2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji porasle 0,1, a u Šangaju 1 posto. No, u Australiji, Hong Kongu i Singapuru pale su između 0,1 i 1,1 posto.

Ulagači su oprezni jer još nema naznaka dogovora u američkom Kongresu o novim poticajnim mjerama, vrijednim oko 1.000 milijardi dolara, a Bijela kuća poručila je da ne očekuje dogovor tako skoro.

To zabrinjava ulagače jer bi se oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva mogao usporiti, s obzirom da su neke poticajne mjere istekle, a broj zaraženih od koronavirusa i dalje raste, što neke savezne države navodi na usporavanje procesa ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti.

Uz to, u petak je agencija Fitch smanjila izglede za američki najviši trostruki A rejting sa stabilnih na negativne zbog slabljenja kreditne snage i povećanog deficita.

„Pojavljuju se signali da prvotno jačanje potražnje postupno slabi, kao i povjerenje potrošača. Zajedno s zabrinutošću zbog slabog tržišta rada i širenja koronavirusa, to loše utječe na gospodarske izglede, koji bi se mogli i pogoršati ako nove poticajne fiskalne mjere ne budu prihvaćene na vrijeme”, pišu analitičari Barclaysa u osvrtu na situaciju na tržištima.

S druge strane, azijske ulagače ohrabrili su bolji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji iz Kine.

Prema izvješću Caixin/Markita, u Kini je u srpnju tvornička aktivnost porasla najbrže u posljednjih 10-ak godina i dosegnula 52,8 bodova, više nego što su analitičari očekivali.

Japanski Nikkei indeks skočio je, pak, više od 2 posto, čime je nadoknadio dobar dio prošlotjednih gubitaka, jer je jutros tečaj jena prema dolaru oslabio, što pozitivno utječe na dionice velikih japanskih izvoznika.

Naime, sa slabijim jenom njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju jeftiniji i cjenovno privlačniji.

Dolar blago ojačao

A na valutnim je tržištima dolar jutros blago ojačao nakon što je prošloga tjedna osjetno oslabio zbog očekivanja da će američka središnja banka morati dodatno popustiti monetarnu politiku kako bi potaknula rast gospodarstva.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,56 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 93,37 bodova.

Prošloga je tjedna u jednom je trenutku zaronio i na samo 92,54 boda, najnižu razinu od svibnja 2018. godine.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo je jutros 106,05 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 105,85 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula sa 1,1775 dolara, koliko je iznosila u petak, na 1,1755 dolara.

Prošloga je mjeseca euro prema američkoj valuti ojačao 4,8 posto i dosegnuo najvišu razinu u više od dvije godine.

Cijene su nafte, pak, jutros blago pale, nakon dobitaka u srpnju. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 7 centi, na 43,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 8 centi, na 40,19 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE